Gyász

2024.07.16. 17:30

Utolsó útjára kísérték Friedmann Tamást

Koszorúk és virágtenger borítja Friedmann Tamás sírját Szekszárdon, az alsóvárosi temetőben. A tomboló hőségben felesége, Marika, gyermekei és a közeli rokonság mellett is több százan kísérték utolsó útjára a családapát, mérnököt, a város társadalmi és kulturális életének meghatározó személyiségét, a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a Szekszárdi Izraelita Hitközség elnökét.

Szepesi László

A család, a barátok és a tisztelők kedd délelőtt búcsúztak Friedmann Tamástól (Fotó: M. D.)

Friedmann Tamás múlt ősszel egy komoly operáción esett át, de a szívszanatóriumból gyógyultan, nagy tervekkel tért haza. Tavasszal ő volt a motorja a megemlékezésnek, melynek során Szekszárdon is botlatóköveket helyeztek el a város több pontján a zsidó áldozatok emlékére, tisztelegve azok előtt, akik a haláltáborokban életüket vesztették, nyolcvan évvel ezelőtt. Április végén, a Tolna Vármegyei Mérnöki Kamara éves közgyűlésén a korábban kapott Alkotói-díj után, mint aktív 75 év feletti szakember, megkapta az Örökös Mérnöki Kamarai Tag címet is.

Friedmann Tamás korábban szőtt többi terve viszont már örökre terv maradt, mert július 3-án egy rövid, nagyon súlyos betegség véget vetett életének

Kedden délelőtt, a ravatal előtt Csötönyi László, Szekszárd Város Közgyűlése Kulturális Bizottságának elnöke Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című versét elmondva búcsúztatta. Majd beszélt az emberről, a holokausztot túlélő szülők gyermekéről, aki eleitől tisztességet, küzdést, kitartást és családszeretetet tanult. Akire úgy emlékeznek, mint felkészült, lelkiismeretes gépészmérnökre, az igazság fáradhatatlan zarándokára, rendíthetetlen pacifistára. Az emberre, aki akkor is ragaszkodott az elveihez, ha csöppnyi reménye lehetett csupán azok megvalósulására, ennek ellenére mégsem mutatkozott soha forrófejűnek vagy indulatosnak.

Friedmann Tamás temetésén részt vett a város polgármestere, alpolgármestere, jegyzője és a közgyűlés több tagja is (Fotó: M. D.)

Beszélt a szónok Friedmann Tamás életútjáról, hogy nappali tanulmányait befejezve nyolc évig dolgozott a Tolna Megyei Beruházási Vállalatnál, majd a Tolna Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat építési-beruházási osztályvezető helyettesként tanult tovább, Baján, kiváló minősítéssel, vízépítő szakmérnök oklevelet szerzett, aztán 1993-tól a PLAN-ÉTA Építő és Vállalkozó Kft.-nél dolgozott tovább, később annak ügyvezetője lett, s nyugdíjasként sem hagyta abba a munkát.

Sokoldalú tevékenységét díjak sorával ismerték el. Megkapta többek között a Szekszárdi Német Nemzetiségért nívódíjat is, Szekszárd várostól az Év vállalkozója díjat, később a Közjóért kitüntetést, a Közlekedéstudományi Egyesülettől arany jelvényt, majd Széchenyi István emlékplakettet, s az utolsó volt a nemrég megkapott Örökös Mérnöki Kamarai Tag cím.

A ravataltól felesége, Marika, gyermekei, Orsolya és Péter, a közeli és távolabbi családtagok, barátai és tisztelői kísérték végső nyughelyére Friedmann Tamás hamvait. A temetésen – szabadságát megszakítva – részt vett Berlinger Attila, a megyeszékhely polgármestere, Gyurkovics János alpolgármester, Máté Péter, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője, dr. Zsikó-Gál Klaudia jegyző és a közgyűlés több tagja is.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában