Türelmetlenség

2024.07.06. 07:00

Veszélyben a közutasok élete

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatai szerint 2000 óta már huszonkét közútkezelő hunyt el munkavégzés közben, többnyire figyelmetlen autósok miatt. Tolna vármegyében is az autósok számottevő része türelmetlen, agresszív, a közlekedési szabályokat és a munkaterületekhez kapcsolódó korlátozások előjelzéseit figyelmen kívül hagyják.

Brunner Mónika

Az elmúlt huszonnégy évben huszonkét közútkezelő hunyt el munkavégzés közben, többnyire a figyelmetlen autósok miatt. A Magyar Közút a múlt évben indította el a "Közutasokkal vagyok, lassítok!" elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányát. Veszélyben vannak a közutasok. 

veszélyben a közutasok élete 
magyar közút
Veszélyben a közutasok élete, a járművünk haladási iránya során jó, ha eszünkbe jut, hogy értünk dolgoznak az autópályákon is.  
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Veszélyben az életük 

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a Tolna vármegyei közlekedési morál sajnálatos módon megegyezik az országban máshol is jellemző állapotokkal, vagyis rendszeresen azt tapasztalják szakembereik, hogy az autósok számottevő része türelmetlen, agresszív, a közlekedési szabályokat és a munkaterületekhez kapcsolódó korlátozások előjelzéseit figyelmen kívül hagyják. Ismertették, hogy az elmúlt tíz évben szerencsére nem történt munkaterületen közlekedési baleset vármegyénkben. Korábban az útpadkán dolgozó két kollégájukat sodort el egy figyelmetlen autós, illetve egy lassan mozgó közutas személyautót hátulról ért baleset. Mindkét esetben nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek a munkatársaik, de szerencsére ettől komolyabb baleset nem érte őket Tolna vármegyében.

Jelzőtáblák, sárga villogó lámpás berendezések 

A Magyar Közút ismertette, hogy általánosságban elmondható: a közútkezelés fokozottan balesetveszélyes munkahelynek számít. Sajnálatos tapasztalataik alapján számottevő azon autósok száma, akik nem veszik elég komolyan azon korlátozásokat, amelyeket közutas kollégáik a saját és a közlekedők biztonsága érdekében helyeznek el egy-egy munkavégzéshez kapcsolódóan. A munkaterületek előtt jelzőtáblákkal, sárga villogó lámpás berendezésekkel hívják fel a munkavégzésre az autósok figyelmét. A közutasok az előírás szerint különböző védőeszközöket viselnek, mindezek ellenére történhetnek balesetek. Hozzátették, hogy az autósok egy része nem minden esetben veszi figyelembe a táblákat és gyakran rutinból, megszokásból vezetnek. A munkaterületre érve nem csökkentik a sebességüket és veszélyeztetik az ott dolgozó közutasok testi épségét. Amennyiben a közlekedésben részt vevők betartják a munkaterületek környékén bevezetett ideiglenes forgalomkorlátozásokat, azzal tudják a Magyar Közút munkatársainak az életét megvédeni és a társaság munkaeszközeinek épségét megóvni. Ehhez nem szükséges más, csak az, hogy autózás közben a vezetésre, az útra és a forgalomra koncentráljanak és természetesen időben csökkentsék járművük sebességét, illetve tartsanak kellő távolságot a munkaterületeken a közutasok mellett elhaladva.

Száguldó autók és kamionok 

A Magyar Közút idei júniusi közlekedésbiztonsági kampányindító eseményén lehetőséget biztosítottak a sajtó munkatársainak, hogy megtapasztalják, milyen száguldó autók és kamionok között dolgozni. Egy ugyanolyan fizikai védelmi eszközökkel ellátott elzárt területet alakítottak ki számukra az M0-s autóúton, mint amilyen körülmények között, nap mint nap dolgoznak a közutasok is. Az eseményről videó készült. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában