Biztonságos átkelés

2024.08.06. 14:05

Bonyhád az első település, ahol ezt a módszert alkalmazták

Gyalogosoknak szánt piktogramokat festettek fel Bonyhád két zebrájánál. Ezeknek az a szerepe, hogy felhívják a figyelmet arra, baleseti kockázatot jelent, ha a telefont nyomkodják, miközben átkelnek az úton.

Révészné Hanol Erzsébet

Vármegyénkben elsőként Bonyhádon festettek fel olyan piktogramokat, amelyek arra hivatottak, hogy felhívják a gyalogosok figyelmét a zebrán való biztonságos átkelésre. Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a gyalogosok és kerékpárosok évének minősítette 2024-et. Ennek jegyében hívják fel a közlekedők figyelmét a közlekedés két legvédtelenebb résztvevőjére.

Filóné Ferencz Ibolya polgármester és Megyeri Zsolt rendőr alezredes, bonyhádi rendőrkapitány az egyik felfestésnél
Filóné Ferencz Ibolya polgármester és Megyeri Zsolt rendőr alezredes, bonyhádi rendőrkapitány az egyik felfestésnél
Forrás: TVMRFK

Baleseti kockázatnak teszik ki magukat a telefonhasználattal

A Tolna Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság munkatársai is folyamatosan ötletelnek azon, hogyan lehet a gyalogosokat ösztönözni a figyelmes közlekedésre. Kezdeményezésükre Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármesterének támogatásával festettek fel piktogramokat a városban a a Szabadság tér-Perczel utca és a Szabadságtér-Szent Imre utca kereszteződésében lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelynél.

A világ számos pontján, így hazánkban is több helyen alkalmaztak már ilyen megoldást annak érdekében, hogy a gyalogosokat figyelmeztessék: ha mobiltelefont használnak, vagy zenehallgatás tereli el a figyelmüket, miközben átsétálnak az úttesten, akkor nagy baleseti kockázatnak teszik ki magukat, amely tragédiával is végződhet.

A rendőrség munkatársai azt kérik tőlük mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevőitől, hogy mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy van-e elsőbbségük, s ha van, azt megadták-e nekik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában