Szamárköhögés

2024.08.14. 11:30

Ha itt van a kórokozó, szeptemberben támad

A tolnai gyermekorvos, dr. Barna Györgyi szerint szamárköhögéses esetek növekedése egyelőre nem tapasztalható a térségben, ám, ha valóban itt van a kórokozó, szeptemberben történhetnek tömeges megbetegedések. Akkor a közösségbe kerülő gyerekek egyébként is elkapják egymástól a fertőzéseket.

Wessely Gábor

Emelkedik a szamárköhögéses esetek száma. Van olyan orvos, aki a coviddal hozza ezt összefüggésbe, miszerint az elzártság miatt a különböző „megszokott” fertőzések nem terjedtek, s az immunrendszer „ellustult”. Ön hogyan látja?
– Most sok mindent visszavezetünk a covidos időszakra – mondja dr. Barna Györgyi tolnai gyermekorvos –, amiben van igazság, Másfél-két évig a populáció nagy része nem találkozott kórokozókkal, s a természetes immunitás nem fejlődhetett ki. De komoly vész, jelentős esetszámnövekedés ismereteim szerint nincs.

Akkor nagyobb a füstje, mint a lángja?
– Ez egy bakteriális betegség. Kimutatni a tüdőből felköhögött váladékból, orrváladékból, nyálból lehet. Ilyen vizsgálati eredménnyel, laboratóriumban, biokémiailag kimutatott szamárköhögés-kórokozóval én nem találkoztam. Tudtommal a felnőtt háziorvosok és a nőgyógyászok kaptak értesítést a védőoltás elérhetőségéről, ám konkrét szakmai tájékoztatás, például hozzánk, gyerekgyógyászokhoz nem érkezett.

De akkor miért lett ez ennyire felkapott téma?
– A környező országokban növekedtek az esetszámok. Amiből következik, a nagy mozgás miatt, hogy hozzánk is átterjedt a betegség. A nullához képest minden emelkedésnek számít. Mi, gyermekorvosok legjobban a szeptembertől félünk. Amikor közösségbe kerülnek a gyerekek, óvodába, iskolába, két héten belül megbetegednek. Ha ez a baktérium valóban itt van, akkor tényleg járványszerűen terjedhet.

Egyébként a covidon már túl vagyunk?
– Sajnos nem. Jelen van, más-más tünetekkel kísért új változatokkal. Ráadásul társulhat is más felsőlégúti vírusokkal, s így még nehezebb ellene a harc.

A szamárköhögésnek mi az ellenszere?
– A tünetek közismertek: nátha, torokfájás, kötőhártyagyulladás, láz, és sokszor hetekig tartó, erős köhögés. A rohamok végén, a kifulladás, zihálás miatt a szamáréhoz hasonló hangot hallat a beteg. Az oltás hosszú időre védettséget ad. A gyerekeket kéthónapostól hatéves korig immunizáljuk. Aki később, akár felnőttként mégis megbetegszik, a szamárköhögés ellen antibiotikumot kell szednie. Amellett szükséges a köhögéscsillapítás, párásítás, esetleg kenőcsök, belégző pipák alkalmazása.

Kéthónaposan kapják az első oltást

Az oltóanyagok fontossága és hatásossága megkérdőjelezhetetlen, viszont az immunitással kapcsolatban számos dologban megoszlanak a vélemények. Többek között arról is olvashatók és hallhatók eltérő vélekedések, hogy a terhes anya beoltassa-e magát szamárköhögés ellen, ha ő maga védett. Van orvos, aki javasolja ezt, és van, akinek meggyőződése, hogy a csecsemő az élete első két hónapjában még nem szokott megbetegedni, mert birtokában van az anyától átvett védelmi rendszer. S kéthónapos korában megkapja az első komplett oltást a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a gyermekbénulás ellen. A vakcinák lehetnek legyengített kórokozókat vagy ellenanyagot tartalmazó készítmények. Segítik az immunrendszert a védekezésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában