Hajdan

2 órája

Döbröközön még sohasem termett ennyi burgonya

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

60 ÉVE Páratlan burgonyatermés. Döbröközön még sohasem termett olyan bőven a burgonya, mint most: a Zöld Mező Tsz-ben, 100 holdon ültetett Kisvárdai rózsa és Somogyi sárga fajta krumpli 150 mázsa hozamot ad holdanként, amely a tavalyi átlagtermésnek csaknem háromszorosa, az idén tervezettnek pedig kétszerese. Különösen a Somogyi sárgában nem ritkák a félkilósnál nagyobb darabok. A bő termésből közfogyasztásra a tervezettnél háromszor-négyszer többet, vetőmagnak pedig 4200 mázsányit szállít a Zöld Mező Tsz, amelynek burgonyaföldjein most száznál több asszony szedi zsákokba a jó termést. (Tolna Megyei Népújság, 1964. szeptember 18.)

60 ÉVE Különleges vizsgálatok. Az Iregszemcsei Mezőgazdasági Kísérleti Intézet izotóp-laboratóriumában érdekes vizsgálatokat végez dr. Szepes Júlia kandidátus, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Növényélettani Intézetének tudományos munkatársa a Magyar Tudományos Akadémia felkérésére, dr. Kurnik Ernőnek, az iregszemcsei intézet igazgatójának engedélyével. Az ország első női mezőgazdasági kandidátusa a Szarvasi öntözési és Rizstermesztési Kutatóintézetben folytatott rizs műtrágyázási kísérletek eredményeit vizsgálja radioaktív izotópokkal az iregszemcsei laboratóriumban, 
már a harmadik éve a nyári hónapokban. A vizsgálatnak az a célja, hogy megállapítsák a különböző adagú műtrágyák hatását a rizsfajták foszfor és kén anyagcseréjére. (Tolna Megyei Népújság, 1964. szeptember 18.)

60 ÉVE Széttépték a bábokat. Vandál pusztítás áldozatai lettek a bonyhádi járási művelődési ház pavilonjában tárolt bábfigurák és mesejátékok díszletei. Eddig ismeretlen tettesek betörtek a művelődési háztól távolabb lévő pavilonba és valósággal szétforgácsolták, összeszaggatták, darabokra taposták az ott ideiglenesen tartott, több ezer forint értékű, fából, fémből, ruhából és papírból lévő bábokat és díszleteket, amelyeket nyári tanfolyamukon az őszre tervezett megyei kiállításra készítettek a megye leghíresebb bábjátszói, fáradságos munkával. A rendőrség megindította a nyomozást. (Tolna Megyei Népújság, 1964. szeptember 20.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában