Régi fényében tündökölhet a fesztivál

4 órája

Elkezdődött a Szekszárdi Szüreti Napok nagyszabású rendezvénysorozata (galéria)

Már megkezdődött, pedig hivatalosan csak pénteken délután lesz a Szekszárdi Szüreti Napok megnyitója, amikor a rendezvénysor fővédnöke, Lázár János építési és közlekedési miniszter elindítja ezt a mostani, több év után ismét nagyszerűnek ígérkező őszi ünnepét. Az előző években a világjárvány, tavaly pedig a városközpont átépítése, a pompásan sikerült Zöldváros program munkálatai miatt a régen szokottnál szerényebb keretek között zajlott ez a néhány nap.

Szepesi László

Csütörtökön délelőtt még lázas munka folyt a belvárosban

Fotó: Makovics Kornel

Megkezdődött. Nem csak azzal, hogy lezárták a Szent István teret, hogy legyen ott ringlispíl, hinta, s a gyerekek és felnőttek tudjanak majd játszani, hanem elkezdődtek a komoly művészeti programok is. A Szekszárdi Szüreti Napok jegyében nyílt meg hétfőn délután a Babits kulturális központ márványtermében az október közepéig megtekinthető Egy Fürt Szekszárd alkotóművészeti kiállítás, amelyre majd' negyvenen hozták el munkáikat.

Keddtől a ház Bakta Galériájában pedig a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tárlata várja a látogatókat. A Szüreti Napok programsorához tartozott a Queen zenéjére bemutatott, Látomások című különleges 3D-s zenés show, amelyben térbeli fényjáték párosult a csodálatos, mondhatni, akrobatikus tánccal. Ezt a külföldön már szép sikereket aratott produkciót itthon csak Pesten és Szekszárdon láthatta a közönség. (Lásd külön írásunkat erről!)

A forgalomtól szintén elzárt Béla király téren csütörtökön délelőtt még lázas munka folyt. Már álltak a borudvar házai, ahova hozták a palackokat, s csütörtök estétől vasárnap estig harminc szekszárdi borászat már kínálja legjobb borait. Idén még egy pezsgős cég is beállt a borudvarba, várja csütörtök estétől a vendégeket, és a vármegyeháza udvarán, több éven át tartó szünet után délutánonként a borkút is újból működik.

Az igazságügyi palotasor mellett, az ízek utcájában is folytak az előkészületek, ott a speciális szüreti étkeket is adó négy étterem, az Aranykulacs, a Húsvasaló, a Stefán ételbár és a Toscana étterem kínálatából lehet majd válogatni.

A Garay téren ismét megnyílt az ilyenkor szokásos kézműves kirakodó vásár, ahol a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjai, Ács Zoltán, Kasler Péter, Nepp Dénes, a Petrits mézeskalács cég, Rács Róbert keramikus és Horváth Tibor kékfestő kínálja alkotásait, termékeit.

A Béla király téri színpadon már csütörtökön délután egymást követték az előadások, műsorok. Szerepeltek a bonyhádi zeneiskola népzenét tanulói, ezt követte a Cinegemadár gálaműsor, az Alisca Brass Band, a Melody Maker, s az Electric Soul. Pénteken délelőtt az óvodások programja lesz itt, majd délután az ünnepélyes megnyitó. Ezt követi a Bartina Néptánc Egyesület műsora és az Ifjúsági Fúvószenekar előadása, este fél kilenctől a Cotton Club Singers, tizenegytől pedig Pápai Joci koncertje.

Szombaton délelőtt a helyi csoportok bemutatóját láthatja a közönség, sor kerül a felvonulásra, a hagyományos borrendi avatóra, a Tolna vármegyei táncegyüttesek találkozójára és a szüret táncos párja választására. Este különleges programnak ígérkezik a Boban Marković Orkestar fellépése.

Mindez csupán ízelítő a Szekszárdi Szüreti Napok gazdag programjából, amelyet még az is nagyszerűvé tesz – ha beválik az időjósok előrejelzése – hogy a trópusi nyár, majd a beszökött hideg, esős napok után igazán kellemes idő várható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában