Egy Föld, egy film, egy esély

12 órája

Filmmaraton szombaton újra

Szepesi László

Kindl Gábor (bal oldalon) a filmmaraton ötletgazdája Fotó: Teol.hu

Szombaton, pontban nulla órakor Szekszárdon eldördül egy képzeletbeli startpisztoly, indul egy verseny, versenyfutás az idővel, mert éjfélre el kell készülniük az egyperces filmeknek, videóknak. 

Egy Föld, egy film, egy esély

A Kindl Gábor ötletére több évtizeddel ezelőtt létrejött Forgass a Földért Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara hirdette filmmaraton újabb fordulója kezdődik, amelynek célja most is, hogy ezekkel az alkotásokkal is segítsék a fenntartható, környezettudatos gondolkodás terjedését. A mottó: Egy Föld, egy film, egy esély. 
A most szombati verseny célja az élelmiszerpazarlás fékezése. Ezért a felhívás így szól: „Egyetlen alma, egy marék rizs, egy szelet kenyér – mindez sokkal több, mint pusztán étel. Ez az életünk, a bolygónk. De mi történik, ha elpazaroljuk? A Shoot4Earth versenyen most lehetőséged van megmutatni, hogy minden falat számít.”
Mindez kapcsolódik az ENSZ programjához, hogy 2030-ig felére csökkentse a globális élelmiszer-pazarlást. Mert becslések szerint a Földön évente 1300 millió tonna élelmiszer megy kárba, miközben 828 millió ember éhezik.
A verseny szeptember 28-án, mindenütt a helyi időszámítás szerint, pontban nulla órakor kezdődik, s legkésőbb éjfélig kell az interneten beérkezniük a maximum egy perces videóknak.

Az AI is versenyezhet

A mostani versenyen több újdonság is lesz. Egyik, hogy kizárólag mobil telefonnal lehet készíteni a felvételeket, a másik pedig, hogy meghirdetik a mesterséges intelligencia, az AI segítségével készített videók versenyét is. Így az alkotások lehetnek hagyományos, mobillal készített videók, vagy hagyományos és AI videók, amikor a szokásos technikákat és mesterséges intelligenciát vegyesen használják, s lehetnek AI videók, amikor azt a mesterséges intelligencia készíti el.
A filmkészítő játékra bárki, a világon bárhonnan jelentkezhet. Regisztrálni a verseny kezdetéig, a verseny hivatalos weboldalán, a www.shoot4earth.org címen lehet, és nevezési díj nincs.
Az internetre feltöltött versenymunkákat a zsűri értékeli, amelynek művészeti vezetője Karl Bardosh, a New York University professzora.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában