Koronavírus

2 órája

Megint támad a covid, újra van szaglásvesztés

Egyre több a beteg, a koronavírusos esetszám újra emelkedik, mondták a háziorvosok. Megint támad a covid vírus, a tünetek sokfélék, de újra tapasztalnak az érintettek szaglásvesztést és ízérzési zavart. Dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvost kérdeztük az okokról.

Mauthner Ilona

A szennyvíz alapú járványkövetési és előrejelző rendszer adatai szerint bő egy hónapja enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyag koncentrációja Tolnában, de ezzel párhuzamosan az influenza vírus örökítőanyag mennyisége is emelkedik. Megint támad a covid vírus, a nyári szünet véget ért és egy mozgalmas, megterhelő időszak kezdődik. 

Megint támad a covid vírus, újra van szaglásvesztés - mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos
Megint támad a covid vírus, újra van szaglásvesztés - mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos
Fotó: Mártonfai Dénes / Forrás: Tolnai Népújság

Megint támad a covid vírus, sok a beteg a rendelőkben

A rendelői betegforgalom és a mért szennyvíz adatok egybecsengenek, mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos. Augusztus közepe óta a koronavírusos esetszám újra emelkedik. Szabadságról, külföldi utakról, fesztiválokról, gólyatáborból haza érkező pácienseknek sorban pozitív volt a covid tesztje. Volt olyan, aki ezt tudta is magáról, mert a kontaktok között már volt igazolt koronavírus fertőzött. 

– Több esetben a család minden tagja a szabadságot megtoldotta egy hét kényszerpihenővel, táppénzzel. A nyaralás emlékét sokaknak beárnyékolta az útközben összeszedett koronavírus. Szeretem tudni, hogy milyen kórokozóval állunk szembe, ezért vettem koronavírus tesztet. A kollégák egy része hozzám hasonlóan gondolkodik, mások azt mondják, hogy mindegy melyik vírus okozza a betegséget, mert a gyógymódon nem változtat a kórokozó ismerete.

A gyógyítás szabadságába belefér a tapasztalati megközelítés és nem szükségszerű kórók meghatározása. Személy szerint szeretek tiszta vizet önteni a pohárba, mert mindenkinek van idős, vagy beteg családtagja, akiket nem tanácsos megfertőzni. Dolgozom egy idősotthonban is, ahol februárban a lakók többsége ismétlő koronavírus elleni oltást kapott. A betegség robbanásszerűen terjedt a lakók között, miután a vírus beszökött az intézménybe. Mindenki gyorsan átvészelte a kórt, antibiotikumos terápia csak két esetben kellett. Védettséggel rendelkező, idős és beteg embereken enyhe lefolyású volt a betegség – mondta a doktornő.

A betegség általában könnyen átvészelhető, de van akit meggyötör

A jó hír, hogy a legújabb omikron típus alig észrevehető tüneteket okoz, a betegség könnyen átvészelhető. Ennek az a hátulütője, hogy aki nem érzi magát betegnek, az éli az életét és közben terjeszti a vírust.

Több olyan eset került a látókörömbe, ahol visszamenőleg diagnosztizáltuk a már lezajlott fertőzést. 

Típusosnak mondható, hogy elhúzódó köhögés miatt fordulnak orvoshoz a páciensek.

– Három hete fáradékony voltam néhány napig. Mindig csinálok valamit, de akkor lusta voltam. Lázam nem volt, de többször kiizzadtam. Az időjárásra fogtam. Azóta nem szűnik a köhögésem. Éjjel olyan roham kapott el, hogy majdnem megfulladtam. Fogytam, hetek óta negyedét eszem, mint előtte. Rossz ízeket érzek, a szalámitól undorodom, beleharaptam és kiköptem. A férjem süti a kenyeret és már megsértődött, hogy nem eszem meg. A herpeszem is kijött – mondta az egyik covidos páciens.

Hőemelkedés, fejfájás, fáradékonyság, hasmenés a jellemző tünetek

A jelenleg terjedő omicron variáns a következő tüneteket okozza: hőemelkedés, rövid ideig akár láz. Fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság. Hasmenés, hányás és hányinger is megjelenhet. Klasszikus tünetekből nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, hasi fájdalom, torokfájás különböző variációkban. Újra van szaglásvesztés és ízérzési zavar.

Változatos tünetekkel jelenik meg, de a gyors lefolyású heveny szakaszt követően a szokottnál többen kérnek segítséget hosszú covid miatt. Hetekig, sőt hónapokig eltarthat a kimerültség, mellkasi fájdalom, az ideggyógyászati és pszichiátriai tünetek. Amerikában már hónapok óta az a domináló variáns, ami most náluk terjed. A szakemberek az akut szak után megjelenő tüneteket már vizsgálják. Az eredményeket így foglalták össze.

A koronavírusoknak sokkal kiterjedteb hatásai vannak, mint más vírusoknak. A további kutatások elengedhetetlenek.

A rendelői légúti betegforgalom a héten extrém mértékben megnőtt. Tízesével ültek be a fiatalok a váróba, és mindenki vizsgálatra várt. Vizes orrfolyás és hőemelkedés, gyengeség volt a panasz. A garatképletek vírusos képet mutatnak. CRP, vagyis gyulladást jelző marker vizsgálat már a legtöbb rendelőben rendelkezésre áll. Szinte minden esetben elvégeztem. Ez a fehérje a betegek vérében nomál tartományban van, tehát nem bakteriális eredetű a betegségük. 

Korona vírusos betegségnél az általános terápia a következő

Bő folyadékfogyasztás, legalább napi 2 liter, láz esetén több, C-vitamin 1000-2000 mg naponta, emellé D3-vitamin 3000 NE, magnézium 300-400 mg szelén és cink. Paracetamolos lázcsillapítók, hurutoldásra pedig elsősorban ambroxol tabletta javasolt.

Októbertől működik majd a légúti figyelőszolgálat, utána pontosabb adataik lesznek a háziorvosoknak a rendelőben megjelent légúti panasszal bíró megbetegedésekről. A héten elindult a légúti mintavétel PCR tesztre, ez a korona vírus és influenza vírus beazonosításának tökéletes módszere. 

– A betegségek lelki megélése is hat az immunrendszer működésére. Az sem jó, ha nem veszünk tudomást a bajunkról, ha nem törődünk a testi betegségekkel, ha bagatellizáljuk a problémát. De az is ártalmas, ha túlértékeljük a tüneteket és félünk a lehetséges szövődményektől. A betegség legyőzése akkor a leggyorsabb, ha racionális felnőtt énünkkel mérlegeljük a helyzetet és a gyógyuláshoz vezető feladatokat elvégezzük.

Betegséghez való viszonyunk részben öröklött minta, részben gyermekkori tapasztalatokon alapul. Mindenki képes a rossz minták átkeretezésére, képesek vagyunk változtatni a szokásainkon, ha az ismeretek világos helyzetet teremtenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában