Környezetszépítés

1 órája

Szebbé tennék a Csörge-tó környékét, de szemetelőkkel küzdenek (galéria)

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb figyelem övezte a Szekszárd határában található Csörge-tó környezetét. A helyiek által kedvelt kirándulóhely az elmúlt években jócskán elhanyagolt állapotban volt, ám az Alisca Terra Nkft. munkatársai hónapok óta azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon. A munkájuk során viszont naponta kell szembesülniük azzal, hogy sokan illegális hulladék lerakására használják a festői környezetet.

Bencze Péter

Csütörtökön kora délután érkezünk meg a Szekszárd táblától karnyújtásnyira található Csörge-tó partjára. A kocsiból kiszállva már első pillantásra feltűnik, hogy az évek óta elhanyagolt terület az elmúlt időszakban látványos átalakuláson ment keresztül: a gaz és az elburjánzott bokrok szépen levágva, a parton napozónak is beillő terület lett kialakítva, az érkezők kényelmét két fából készült, tetővel védett kiülő szolgálja és több szemetes kuka kikerül. Utóbbiakat rendszeresen ürítik is a Terra munkatársai. Nyoma sincs annak, hogy sokan illegális hulladék lerakására használják a helyet.

Kézi és gépi erővel küzdenek az Alisca Terra munkatársai az illegális hulladék ellen.
Kézi és gépi erővel küzdenek az Alisca Terra munkatársai az illegális hulladék ellen.
Fotó: Bencze Péter

Pedig néhány méterrel arrébb viszont most is homlokrakodó dolgozik. A benne ülő szakember a napokban odahordott építési hulladékot pakolja fel egy platós autóra. Az embernek az a benyomása: az Alisca Terra munkatársai hiába tesznek meg mindent azért, hogy a Csörge-tó környékét visszaadják a helyieknek, szélmalomharcot kell vívniuk azokkal, akik hulladéklerakónak használják a területet.

Milliókat költenek rá, rengeteget dolgoznak rajta

Már tél végén-tavasz elején elkezdtek az Alisca Terra munkatársai dolgozni a terület „rendbe rakásán”. Spanyol Adrienn, az önkormányzati cég zöldfelület karbantartási osztályának vezetője portálunk érdeklődésére azt mondta, a munkák során a veszélyes fák kivágása, sarjak eltávolítása és a növényzet teljes megtisztítása is megtörtént. A keletkező zöld hulladékot ledarálták, ez is hatalmas erőfeszítést és költségeket igényelt. Két pavilont is kihelyeztek, valamint hat új kukát telepítettek, amelyek rendszeres ürítéséről szintén gondoskodnak.

A látogatók számára új futópálya kialakítása is tervben van. Ennek érdekében folyamatosan ritkítják a növényzetet. És hamarosan táblákat is helyeznek ki, amik a tervek szerint száz méterenként segítik majd a sportolókat.

Naponta küzdenek az illegális hulladékkal

A rengeteg munka mellett gondból is bőven kijut az Alisca Terra munkatársainak. Ottjártunkkor éppen kettő hatalmas, illegálisan lerakott építési törmelék „felszedésén” dolgoztak. Ez komoly költséggel terheli a céget, ami végső soron a szekszárdi adófizetők pénze, ugyanis az önkormányzati vállalat forrásait másra is lehetne költeni. Például Csörge-tó további fejlesztésére. 

A szakemberek azt mondják, szinte nincs olyan hét – amikor fáradtsággal teli munkájuk ellenére – ne kellene illegálisan lerakott hulladékkal küzdeniük.

Pedig, a terület a város vezetőinek is fontos. Ezt az elmúlt hónapokban elvégzett munka és az is mutatja, hogy Szekszárd pályázott annak érdekében, hogy az illegális hulladékhalmokat felszámolják itt. A település nyert is. Így erre hamarosan újabb milliókat kell majd költeni. Ez viszont egyelőre sovány vigasz azoknak, akik nap mint nap a renitensekkel küzdenek.

A helyiek ismét kezdik felfedezni a Csörge-tó varázsát

Ottjártunkkor többen is élvezték a Csörge-tó szépségét. Egy idős párral sikerült néhány szót váltanunk. Ők azt mondták, szinte minden kora délután kimennek autóval a tó partjára, ahol sétálnak egyet. Élvezik a természetet és egymás társaságát. A beülőben eközben egy negyvenes éveiben járó férfi falatozott. Ő, az ebédidejét töltötte a festői környezetben. A tó és annak környéke tehát láthatóan ismét kezd egyre népszerűbb lenni a Szekszárdon élők körében. 

Pedig van megoldás az építési hulladék elhelyezésére

Évente akár egy tonna hulladékot is leadhatna egy-egy szekszárdi lakos. A szekszárdi, tolnai, bátaszéki és szedresi hulladékudvarokban csupán lakcímkártyára van szükség ahhoz, hogy átvegyék tőle a szemetet – tudtuk meg Kapfinger Bencétől, az Alisca Terra üzemeltetési vezetőjétől. A szakértő azt mondta, a kikötés csak annyi, hogy naponta 150 kilogramm építési hulladékot lehet leadni.

A szakemberek mindemellett azt kérik, aki illegálisan lerakott szemét kihelyezésén kap bárkit, azonnal hívja a rendőrséget.

 

 


 


 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában