Gyógynövények

2 órája

Természetes megoldások az őszi betegségek ellen

Ahogy beköszönt az őszi, egyre többen keresnek természetes megoldásokat az immunrendszer erősítésére és a különféle szezonális betegségek megelőzésére. Az emberek egyre inkább fordulnak a természet patikája felé, hogy gyógynövényekkel támogassák egészségüket. Lencsés Rita gyógynövényszakértőt kérdeztük arról, milyen gyógynövényekkel érdemes felkészülni a hideg hónapokra, hogyan segíthetnek a természetes alapanyagok akár a COVID legyőzésében is.

Farkas Eszter

Lencsés Rita fitoterapeuta szeptember 25-én tartott előadást Szekszárdon a Mentálhigiénés Műhely felhívására. Székesfehérvár gyógynövényes túráinak vezetőjeként és a Fekete Sas Patika Múzeum Herbarius Programok sorozatának szervezőjeként interaktív foglalkozásokkal tanítja a természet szeretetét és a gyógynövények felhasználásának fortélyait. Különféle természetes készítményeket, mint szörpök, lekvárok, tinktúrák és kenőcsök készítését ismerteti meg a résztvevőkkel. Interjúnkban Rita betekintést nyújt a természetes gyógymódok világába, kiemelve a legfontosabb őszi-téli gyógynövényeket és azok felhasználási lehetőségeit.

Lencsési Rita szerint akár a COVID ellen is védelmet nyújthatnak a gyógynövények
Lencsés Rita Szekszárdon tartott előadást a gyógynövényekről. Fotó: Beküldött fotó

A természet és a növények szeretete családi örökség

Lencsés Rita a természet szeretetét és a gyógynövények iránti érdeklődését a családjából hozta. Elmondása szerint gyógyszerész családba született, ahol a természetes gyógymódok és a gyógynövények mindig is fontos szerepet játszottak. Bár közgazdász végzettséggel rendelkezik, hobbi szinten kezdett el foglalkozni a természetgyógyászattal, míg nővére követte a családi hagyományokat és gyógyszerész lett. Rita számára a gyógynövények iránti szenvedély azonban nemcsak hobbi maradt – fitoterápia képzést végzett, és 2015 óta fitoterapeutaként tevékenykedik.

Őszi gyógynövények begyűjtése és felhasználása

A természet nem csak tavasszal és nyáron kínál bőséges gyógynövénykincseket, az őszi időszakban is rengeteg lehetőség van a gyógynövények begyűjtésére. Szeptemberben például a somot és kökényt lehetett gyűjteni, bár a közhiedelemmel ellentétben nem kell megvárni, hogy megcsípje utóbbit a dér. A galagonya termése szintén ebben az időszakban érik, amely szív- és érrendszeri problémák esetén lehet hatékony. A csipkebogyó gyűjtésének is most van itt az ideje, hiszen rendkívül gazdag C-vitaminban. Bár még ilyenkor kemény, de már piros, így szörp és tea is készíthető belőle. Ha türelmesebbek vagyunk, megvárhatjuk, hogy megcsípje a dér, mert akkor a csipkebogyó megpuhul, és alkalmas lesz lekvár készítésére is.

Gyökérásás: az őszi időszak kincsei

Az ősz másik nagy ajándéka a gyökerekből kinyert gyógyhatású anyagok, amelyek számos egészségügyi problémára nyújtanak természetes megoldást. Októberben különösen érdemes figyelni a gyökérnövényekre, mint például a fekete nadálytő, amelyet külsőleg alkalmazva sérülések, ficamok, ízületi gyulladások kezelésére használhatunk. A csalángyökér is kiválóan alkalmas lemosók és fürdővizek készítéséhez, sőt, samponként is alkalmazható. A gyermekláncfű gyökere teának, vagy akár kávépótlónak is felhasználható, akárcsak a katángkóró gyökere, azaz a cikória. Ha nincs lehetőségünk pörkölésre, akár teaként is fogyaszthatjuk őket.

Egy másik kiemelt gyökér a nagybojtorján, amely inulint tartalmaz, így különösen jótékony hatással lehet az inzulinrezisztencia kezelésére. Hajszesz is készíthető belőle, amely elősegíti a haj egészséges növekedését. A fehérmályva gyökere pedig hidegen áztatva kiváló száraz köhögésre, de ügyelni kell a mértéktartásra, mert hashajtó hatása is van.

Vadgesztenye és a vénás problémák

Az őszi időszak egyik legértékesebb gyógynövénye a vadgesztenye, amelynek termését külsőleg alkalmazhatjuk visszér és seprűvéna kezelésére. Rita elmondta, hogy a vadgesztenye belsejét érdemes alkoholba kell áztatni, hogy tinktúrát készítsünk belőle, amelyet később az erek kezelésére használhatunk.

Immunerősítés gyógynövényekkel

Az immunrendszer megerősítése különösen fontos a hidegebb hónapokban. Rita egyik kedvenc immunerősítő gyógynövénye a bíbor kasvirág (echinacea), amely nemcsak a megfázás tüneteit enyhíti, hanem komolyabb vírusfertőzések, például COVID esetén is segíthet. Az immunerősítéshez kapcsolódóan számos más gyógynövényt is ajánl, amelyek vírusölő hatásúak, ilyenek például a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma és az ánizs. A fokhagymás méz, a torma, valamint az almaecet és citromos víz fogyasztása is erősen ajánlott ebben az időszakban.

Teák és természetes hurutoldók

A megfázásos időszakban a gyógynövények teák formájában is hatásosak. Rita kiemelte, hogy a bazsalikom is kiváló frissen vagy teának légúti megbetegedésekre. A kakukkfű, az édeskömény, a vasfű és az ánizs hurutoldó hatásúak, míg a bodza és a hársfa a felső légúti problémák kezelésében segítenek. Az apróbojtorján, a zsálya és a menta fertőtlenítő hatásúak, így torokfájás esetén alkalmazhatóak.

Alsó és felső légúti problémákra, és kifejezetten köhögésre kiváló a lándzsás útifű használata, amely mindkét területre jótékony hatással van a benne lévő nyálka és  szaponinok miatt. Száraz köhögés esetén a orvosi ziliz hideg áztatása segíthet, bár fontos megjegyezni, hogy hashajtó hatása miatt óvatosan kell bánni vele.

Természetes megoldás a COVID szövődményére

A COVID szövődményei esetén, például tüdőgyulladásra, a pettyegetett tüdőfű ajánlott. Rita szerint a mézbe kevert gyömbér és citrom is hatásos lehet, míg a sárkánytonik, amely almaecetből, tormából, fokhagymából, gyömbérből, mézből, citromból, pirospaprikából és kurkumából készül, erőteljes természetes vírusölő hatással bír. Ez utóbbi azonban gyerekeknek nem ajánlott.
Az őszi-téli időszak számos gyógynövény kínálatával segíti egészségünk megőrzését és támogatását. Lencsés Rita tanácsai alapján a természet bőséges eszköztárat biztosít számunkra, legyen szó immunerősítésről, megfázásos tünetek kezeléséről vagy komolyabb betegségek megelőzéséről. A gyógynövények nemcsak a természet patikáját jelentik, hanem fenntartható, környezetbarát megoldásokat is kínálnak mindennapi életünk során. Farkas Eszter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában