Jótékonyság

2 órája

Van, aki 30-50 kiló ruhaadományt visz el

Ruhaosztást havonta egyszer tart a Vecsei Tünde által vezetett Tolna városi karitász csoport. Most szombaton várták a rászorulókat a templom mögötti raktárbázisukon.

Wessely Gábor

Havonta egyszer tart ruhaosztást a tolnai karitász csoport. Ilyenkor a rászorulók sorba állnak a templom mögötti épületnél, mert tudják, hogy egyszerre csak 2-3 személyt engednek be válogatni, s aki az elsők között lesz, az nézheti ki magának, gyerekeinek, családtagjainak a legjobb cuccokat. 

Adomány van bőven, a nadrágszíjtól a télikabátig, a játéktól az utazótáskáig. A csoport vezetője, Vecsei Tünde a mostani (szombati) akció kapcsán elmondta: utolérték magukat. Tavaly egy tűzeset miatt a készleteik 80-90 százaléka megsemmisült, de már újra tele a raktár. Nagyon hiányoznak viszont a tároló polcrendszerek; azokat még nem tudták pótolni. Élelmiszerek iránt is nagy a kereslet. Karácsony előtt mindig sok csomagot szoktak összeállítani, szétosztani. Időnként a pécsi központból is érkeznek készletek. 

Vecsei Tünde a pécsi központból kapott élelmiszercsomagokkal (a szerző fotója)

A legtöbben a gyerekholmikat keresik

Most is kaptak élelmiszerbankos adományokat, amelyek hamarosan megtalálják rászoruló gazdáikat. Hagyatékból esetenként kapnak bútorokat, konyhai eszközöket, háztartási gépeket, elektronikai cikkeket. Ezeket nem ingyen adják, hanem jelképes összeget kérve, s a pénzt aztán karitatív célokra fordítják. Ilyen kirakodó vásár évente egyszer van. A legutóbbin kétezer forint volt a legnagyobb tétel, amit egy tévéért adott valaki.

adomány, ruhaosztás
Válogatnak a rászorulók az adományként beérkezett ruhák, cipők, játékok között (a szerző fotója)

– Ruhából van, amikor egy személy 30-50 kilót is elvisz – tájékoztatott a csoportvezető. – Ami megmarad, azt különböző helyekre továbbítjuk, a hajléktalan szállótól a kutyamenhelyig. Az ukrajnai menekültek ellátásában is részt vállaltunk. A tagság aktív, harminc fő körüli, és sok önkéntes beszáll a munkába. Tag úgy lehet valaki, ha előtte legalább egy évig önkénteskedett. Wessely Gábor

A szerző fotói

Képalá:
 

Betétek helyére képek:

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában