Partnerkapcsolat

2024.09.11. 10:52

Negyed évszázada tart a barátság Váraljával

Negyed évszázaddal ezelőtt Váralja életében egy jelentős eseményre került sor: partnerségi szerződést kötöttek a németországi Hahnheim településsel, melyet szeptember 4-én ünnepelt a két település.

Farkas Eszter

Wilhelm Westphal és Amrein István polgármesterek 1999. szeptember 4-én aláírták a partnerségi szerződést a németországi Hahnheim és a magyarországi Váralja között. Az esemény nem csupán egy formális egyezmény volt két település között, hanem egy mélyen emberi, közösségformáló kapcsolat kezdete, amely azóta is él és virágzik. Walter Zuber, az akkori rajnai-pfalzi tartományi miniszter elképzelése, hogy az ilyen partnerkapcsolatok révén kultúrák között építsenek hidakat és barátságokat teremtsenek. Ezzel a kezdeményezéssel céljuk egy egységesebb Európa megteremtése volt.

Hanheim és Váralja polgármesterei ezelőtt negyed évszázaddal
Hanheim és Váralja polgármesterei ezelőtt negyed évszázaddal. Fotó: Beküldött fotó

Az első találkozások és a közös hang

Már az első formális találkozás alkalmával, Hahnheimben, a két polgármester azonnal megtalálta a közös hangot. A személyes szimpátia és a közös célok iránti elkötelezettség nemcsak a vezetőket hozta közelebb egymáshoz, hanem a települések lakóit is inspirálta. A kezdetektől fogva nyitottság és barátság jellemezte a kapcsolatot, mely lehetővé tette, hogy a települések lakói kötöttségek nélkül forduljanak egymás felé. Ez a nyitottság és kölcsönös tisztelet alapozta meg a 25 éves partnerséget, amely azóta is töretlenül folytatódik.

Baráti látogatások és családi kapcsolatok

Az évek során a kapcsolat több lett puszta formális együttműködésnél, valódi barátságok születtek – tájékoztatta portálunkat Gűth Tamás. A két település minden évben buszos kirándulásokon meglátogatja egymást, és ezek az események az évek során igazi hagyománnyá váltak. Az ilyen találkozók nemcsak a hivatalos programok miatt értékesek, hanem a személyes kapcsolatok kialakulása és elmélyítése szempontjából is. Számos család között alakult ki szoros kötelék, amelyek még erősebbé teszik a partnerséget. Ez a kapcsolat sokkal több, mint egy hivatalos szerződés: élő, lélegző kötelék a két közösség között.

 

Az emlékezés és a jövőbe tekintés

Az idei év különösen fontos volt a két település életében, hiszen a partnerség huszonötödik évfordulóját ünnepelték. Az évfordulós ünnepséget Németországban tartották augusztusban, ahol a két közösség együtt emlékezett meg az eltelt negyed évszázadról. Hahnheimben a barátság jegyében két évvel ezelőtt egy utcát is elneveztek Váraljáról, ezzel is tisztelegve a partnerség előtt.

 

Az ünnepségek folytatásaként Váralja község egy emléktáblát avatott a partnerségi szerződés aláírásának napján. A tábla, amelyet Hüse Zoltán amatőr fafaragó készített, nemcsak az eltelt évekre emlékeztet, hanem szimbóluma is annak, hogy a barátság él és virágzik. Az emléktábla emléket állít az elhunyt alapítóknak és résztvevőknek, és megerősíti a közösségek közti kapcsolat jövőbe vetett hitét. A rendezvényt Oláh Klára szervezte, és az eseményre érkezőket a Váralja Gyermekeiért Egyesület vendégelte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában