Egyre több az ellenzője

3 órája

Egy órával többet alhatunk, szombaton kezdődik az őszi óraátállítás

Hogy szükség van-e rá, arról már évek óta folyik a vita, de megállapodás egyelőre nincs, így most visszakapjuk a márciusban elvesztett egy órát, vagyis október 27-én, vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára tekerjük vissza az időmérőinket. A hétvégén tehát egy órával többet alhatunk.

Mauthner Ilona

A téli és nyári időszámításról és az ehhez kapcsolódó óraátállításról mindenkinek más a véleménye. Egyesek szerint teljesen felesleges, csupán arra jó, hogy napokra összezavarja a szervezetüket, másokat viszont egyáltalán nem zavarja meg és észre sem veszik azt a plusz, vagy épp mínusz egy órát az átálláskor. Az őszi óraátállítás mindig kényelmesebb, mert egy órával többet alhatunk.

Egy órával többet alhatunk, szombaton kezdődik az őszi óraátállítás
Egy órával többet alhatunk, szombaton kezdődik az őszi óraátállítás
Forrás:  Shutterstock/illusztráció

Egy órával többet alhatunk szombaton éjszaka

Az óraátállítás bevezetésének hátterében energiamegtakarítás áll: mivel a nyári időszámítás alatt később sötétedik, így csak később van szükség arra, hogy felkapcsoljuk a villanyt. 

Az alternatív (nyári) időszámítást, amelyben a helyi időt egy órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest, először 1916-ban vezették be, az Egyesült Államokban. Még ebben az évben energiatakarékosság céljából Magyarországon is bevezették a nyári időszámítás rendszerét, és 1954-ig hosszabb-rövidebb kihagyásokkal működtették is. Majd 1958 és 1979 között nem alkalmazták, majd 1980-ban villamosenergia-megtakarítási célból vezették be újra.

Az Európai Unió 1997-ben egységesítette a tagállamokban a nyári időszámítás használatát, ugyanakkor az elmúlt években megváltozott az országok energiafogyasztása, így mára az óraátállítással nem lehet jelentős megtakarítást elérni. Ezért, illetve az egészségre gyakorolt negatív hatásai miatt egyre többen vannak az óraátállítás ellenzői.

A legújabb számítások kimutatták, hogy a fogyasztási szokások átalakulása miatt már nem lehet ezzel a módszerrel energiát megtakarítani. A közvilágítás rendszere mára sokkal rugalmasabb lett, a lámpák ki-bekapcsolását a sötétedéshez lehet hozzáigazítani.

Így hat a szervezetünkre az óraátállítás

– Az óraátállítás többet jelent annál, hogy egy órával többet vagy kevesebbet alszunk. Szervezetünket ugyanis megviseli. Néhány napig hatással lehet a pihenésünkre, alvásunkra vagy a munkánkra, ezáltal a teljesítményünkre is. A szervezetünk napi működése a belső óránk szabályos menetrendjéhez, a sötétség és a világosság váltakozásához kapcsolódó ritmushoz igazodik. Ha ez a ritmus bármilyen okból – például éjjeli munkavégzés, alvászavar, rendszeres éjszakázás – felborul, az hatással van a szervezetünk működésére – mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos.

– Elmúltam már nyolcvan éves és főleg a tavaszi – egy órával előrébb állítjuk az órát – visel meg jobban. Gyengeséget érez az ember reggel, fájnak az ízületei, megváltozik az alvás ritmusa is és az étkezést is megzavarja. Nekem kell legalább egy hét, mire helyre áll az életem – mondta a szekszárdi Zádori Béláné. – Az őszi időszámítás is megvisel, főleg az étkezést borítja fel, de ez egy kicsit könnyebb. 

Moizes-Czita Tímea szekszárdi óvónő is megerősítette, hogy kicsiknek főleg a reggeli és az ebéd utáni felkelésnél okoz gondot az óra mind előre, mind visszaállítása. Most annyiból szerencsésebb lesz, hogy kezdődik az őszi szünet, így lesz idejük a gyerekeknek hozzászokni a változáshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában