Az állatorvos válaszol

4 órája

Kedvenceinket sem kímélik a daganatos betegségek

A modern orvostudomány csodálatosnak mondható fejlődése ellenére a rák, vagyis a rosszindulatú daganatos betegségek egyre gyakoribbak. A daganatok és az állatvilág összefüggéseit ismertette Jakab Ferenc szekszárdi állatorvos.

Brunner Mónika

Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa a daganatos betegségek okairól elmondta, hogy mivel az okok nagyon összetettek, ezért a kezelés is nehéz, tény azonban hogy az immunrendszer működésének kulcsfontossága van. 

Beautiful,Woman,With,French,Bulldog,Walking,In,Park
Daganatok és állatok
Októberben már hideg van, öltöztessük fel házikedvenceinket is a sétához, nehogy megbetegedjenek
Fotó: Shutterstock

Sok minden károsítja az immunrendszert 

Az állatorvos szerint hosszú lenne felsorolni, hogy hány tényező veszi igénybe és károsítja az immunrendszert, kezdve a környezeti szennyezéstől egészen a lelki problémákig, azonban az egyik fontos ok, amire kevesen gondolnak, az a gyógyszerek miatti toxikus terheltség. 

– Gyakran olyan betegségeket is gyógyszerekkel kezelünk, amelyek beszedése helyett spontán is meggyógyulnánk, időnként aktivizálva így az immunrendszert. Például egy nátha, egy torokgyulladás, amelyek az állatoknál is gyakoriak, az egyszerűbb influenzaszerű megbetegedések és hasonlók mind alkalmat adnak arra, hogy az szervezet legyőzze a kórokozókat. Ez által az immunrendszer erősebb lesz, hiszen a természetes funkcióját gyakorolja. Egy ilyen immunrendszer a rákkal is sikeresebben veszi fel a versenyt – tette hozzá. 

Segít az állatorvos 

Az állatorvos szerint ez persze nem azt jelenti, hogy hanyagoljuk el a betegségeket, hiszen vannak olyanok, amelyek kezelés nélkül halálosak lehetnek, mint amilyen a kutyák babesiosisa. Ám az állatorvos segítségével ezeket diagnosztizálni lehet és akár azt is el lehet dönteni, hogy egy adott betegséget hagyjunk-e spontán módon meggyógyulni, mint például egy túlevés miatti gyomorrontást, vagy pedig kezelésre van-e szükség.      

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában