Gyász

8 órája

Sáth Sándor legenda volt és óriási űrt hagyott maga után

Dr. Varga József szerint Sáth Sándor legenda volt, Vermes György pedig úgy fogalmazott, hogy a 93. évében szerdán elhunyt szakember a halálával nagy űrt hagyott maga után mind az országos mind pedig a vármegyei asztaliteniszéletben.

Rónai Gábor

Vermes György (balról) és Németh István a születésnapján köszöntötte Sáth Sándort

Fotó: Beküldött kép

Legenda volt. 

Ezt mondta Sáth Sándorról dr. Varga József, a Tolnagro Kft. ügyvezetője. A Szekszárdi Asztalitenisz Club (SZAC) egykori elnöke nemrég még beszélt a magyar asztalitenisz egyik legeredményesebb edzőjével, s mint fogalmazott, rendkívül fáj neki, hogy most már nem teheti ezt meg.

„Egy különleges személyisége volt a magyar asztalitenisznek, számomra ő volt a legenda” – mondta dr. Varga József akinek az elnöksége alatt sosem látott sikereket ért el a szekszárdi asztalitenisz.

Négyszer nyerte meg a hazai bajnokságot, az Extraligát a Szekszárd, kétszer a Klubcsapatok Szuperligáját, s egy alkalommal bronzérmes volt a Bajnokok Ligájában. 

„Sosem felejtem el, hogy milyen nagy harcokat vívtak Ormai Lászlóval, a Statisztika atyjával, Satya bácsi őt is túlélte, ebben is legyőzte” – tette hozzá dr. Varga József, aki azt mondta, nagyon boldog, hogy 2019-ben megcsináltatta Kindl Gáborral a Sáth Sándor életét feldolgozó doumentumfilmet, s hogy még életében elnevezte róla a Szekszárdi Városi Sportcsarnok asztalitenisz termét.

Sáth Sándor Vermes Györggyel és Németh Istvánnal – mindig megünnepelték közösen a jeles alkalmakat
Sáth Sándor Vermes Györggyel és Németh Istvánnal – mindig megünnepelték közösen a jeles alkalmakat 
Fotó: Beküldött kép

Óriási űrt hagyott maga után, nemcsak megyei, hanem országos szinten is. 

Ezt már Vermes György, a Tolna Vármegyei Asztalitenisz Szövetség elnöke mondta lapunknak. 

„Mindig eszembe jutnak azok az idők, amikor 1977-ben idekerültem Kaposvárról, s megtapasztalhattam, hogy milyen kiváló munkát is végez a tolnai klubnál. Olyan edzésmódszereket vezetett be, amelyek egyediek voltak a maguk nemében – fogalmazott megtörten Vermes György, aki hozzátette, hogy a kitartása tette olyan edzővé és olyan emberré Sáth Sándort, amilyen volt.

„Bármit el tudott érni, amit akart azért, hogy szeretett sportágának jobb legyen. Sosem adta fel, ha bement az ajtó és kidobták, akkor visszament az ablakon. Csak az ő habitusával lehetett véghez vinni mindazt, amit csinált és elért Tolnán és Szekszárdon” – tette hozzá a sportági vezető.

„Boldog vagyok, hogy Németh Pista barátommal és a Papával – mert nekem ő mindig is így, Papaként marad meg az emlékeimben – hármasban tudtuk ünnepelni a 90. születésnapját, és amiatt is rendkívül boldog vagyok, hogy én hoztam le neki Budapestről és adtam át a szövetség életműdíját egy roppant értékes Herendi Porcelánt” – mondta Vermes.  

Sáth Sándor életének 93. évében, szerdán reggel tolnai otthonában hunyt el. 

Lovas Petra sosem felejti, hogy megkapta az esélyt

Tizenhét évesen, mondhatni zöldfülűként került Szekszárdra Lovas Petra, akinek itt, Tolna vármegyében indult be igazából a karrierje. Három évig jászott a SZAC-ban, majd másfelé sodorta az élet. Aztán visszatért, és tagja volt a SZAC első bajnokcsapatának, amely 2016-ban a Postást legyőzve lett aranyérmes a női Extraligában. Lovas mellett Madarász Dórával, a svéd-kínai Li Fennel és Jü Janggal. 
„Nem volt egy könnyű eset, ez ugrik be róla elsőként” – mondta Lovas Petra, aki ugyanakkor hozzátette azt is, hogy nagyon hálás Sáth Sándornak azért, hogy annak idején lehetőséget adott neki, és így az első osztályban edződhetett.
„Nagyon fontos évek voltak ezek a későbbi karrierem szempontjából, Sanyi bácsi egy igazi, összetartó csapatot rakott össze akkor, amelyiket kiválóan tudott menedzselni. Erős csapatunk volt, Szvitán Krisztivel, Wirth Gabival, az ETTU Kupa-sikereket sosem feledem, ahogy őt sem fogom” – mondta Lovas Petra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!