Közélet

2012.09.11. 15:38

Lecsíptek a bérekből, hogy átvészeljék

Megkapták az állami támogatást a fogyatékkal élők országos szervezetei. A megyeiek közül nem mindegyik kapta még meg ebből a részét.

Venter Marianna

Négy és félmillió forint jóváhagyott költségvetési támogatásnak kevesebb mint háromnegyede érkezett meg a közelmúltban a látássérültek megyei egyesületének számlájára.

Ez a pénz arra volt elég, hogy kifizessék a tartozásaikat, és rendezzék a számláikat. A hiányzó összeget feltehetően csak jövőre, az elszámolás után kapják meg. A látássérültek egyesületének 1400 tagja van a megyében.

– Nyolc hónapig gyakorlatilag a semmiből gazdálkodtunk – mondta Kovács Lászlóné, a megyei egyesület elnöke. – Büszke vagyok rá, hogy mégis meg tudtuk tartani – igaz, csak takaréklángon – az összes programunkat, rendezvényünket a gyerekek nyári táboroztatásától a kihelyezett ügyfélfogadáson át a tanfolyamokig. Ez úgy volt lehetséges, hogy gyakorlatilag nincsenek alkalmazottaink, az önzetlen munka és az önkéntesség vitte előre az egyesületet.

Emellett a tagdíjak, a felajánlások, az adományok, és pályázati pénzek tették lehetővé, hogy fennmaradhassunk. Bízom benne, hogy sikerül jobb megoldást találni az elkövetkezendőkben, mert különben, a civil szervezetek, de legfőképpen a fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezetei, teljesen ellehetetlenülnek. Az egyesület állami feladatokat is ellát, és ezt előfinanszírozással a jövőben már nem tudjuk megoldani.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A látássérültek megyei egyesületénél Kovács Lászlóné (jobbról) és Kásler Cecília igyekszik beosztani a keveset, hogy mindenre jusson Fotó: Gottvald Károly
[/caption]
– A tartalékokat felélve, olykor másik szervezettől ideiglenes segítséget kérve vészeltük át eddig ezt az évet – mondja Simonné Váradi Zsuzsanna, a hallássérültek szervezetének, a TOSINA egyesületnek a szakmai vezetője.

Az állami támogatás még mindig nem érkezett meg a megyei egyesülethez, az országos szervezet vélhetően már megkapta. Úgy tudták megoldani a működést, hogy az alkalmazottak béréből "csippentettek le", ha nem volt más megoldás, 30 és 80 ezer forint közötti értékben.

A szervezetnek az a szerencséje, hogy a jelnyelvi törvény alapján tolmácsszolgálatot működtetnek, és ennek megkapják az anyagi fedezetét. Ha nem volt más választás, akkor ebből csoportosítottak át az érdekvédelem céljára. Ha megkapják a SINOSZ-tól a működési támogatást, amely 1,3 millió forint körüli összeg, akkor november körül sikerül egyenesbe jönniük. A tovább működés zavartalansága attól függ, hogyan sikerülnek a pályázatok, és hogy jövőre gördülékenyebb lesz-e a finanszírozás. A TOSINA taglétszáma közel 280 fő.

A mozgássérültek megyei egyesülete is megkapta már a működéséhez az állami támogatást, és várhatóan év végére céltámogatás is érkezik – tudtuk meg Ácsné Oláh Gabriella irodavezetőtől, az egyesület elnökhelyettesétől.

Mint elmondta, a tagdíjakból, támogatásokból és adományokból nagyon nehezen és nagyon szigorú beosztással vészelték át a pénztelen hónapokat. Bíznak benne, hogy beadott pályázataikat kedvezően bírálják majd el, és így némi megnyugtató tartalékkal kezdhetik a jövő esztendőt.

Az egyesületnek több mint hétezer tagja van a megyében, állami támogatásuk összege az idén kevesebb mint egymillió forint  volt.

Az illetékest kérdeztük, mikor érkezik meg a támogatás

Mint arról korábban hírt adtunk, a Tolna megyében működő fogyatékkal élők szervezetei jelezték lapunknak, hogy idei működésük egyre nehezebb helyzetbe került. Bár a költségvetési támogatás nem az egyetlen bevétele ezeknek a szervezeteknek, ez a legnagyobb, és enélkül teljesen reménytelenné válhat a működésük. A rendszerint kora tavasszal utalt pénz még júliusban sem érkezett meg. Lapunk megkeresésére akkor az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága válaszolt, levelükben augusztusra ígérték a támogatás érkezését.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!