Közélet

2013.07.03. 19:00

Vészhelyzet előtt az eladósodott kórházak

Tolnában is óriási adósságot görgetnek maguk előtt a kórházak. Az óriási kifizetetlen számlatömegnek az alulfinanszírozottság az oka.

Ihárosi Ibolya

Információink szerint lassan már a betegellátást is érinti a megyei kórház eladósodottsága. Mint azt dr. Muth Lajos, Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatója kérdésünkre elmondta, ha van konkrét panaszos ügy, úgy azt ki kell vizsgálni. Az előfordul, hogy bizonyos diagnosztikai tesztek elvégzéséhez összevárják a betegeket, így azok később kapják meg annak az eredményét. Ez azonban nem új fejlemény, korábban is előfordult, a milliárdos hiány ugyanis nem egyik napról a másikra alakult ki. Ezért különféle takarékossági intézkedéseket már korábban bevezettek a megyei kórházban. 

Annak, hogy a hazai kórházak óriási kifizetetlen számlatömeget görgetnek maguk előtt, a fő oka az alulfinanszírozottság, azonban tudomásul kell venni, hogy most nem telik többre. – A kórházak is akkor reménykedhetnek jobb finanszírozási körülményekben, ha javul az ország és a költségvetés helyzete – tette hozzá a főigazgató. 

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A finanszírozási gondok nem érintik a Tolna Megyei Balassa János Kórház fejlesztését. Képünkön az uniós támogatással épülő új épülettömb (Fotó: Mártonfai D.)
[/caption]

– A Bonyhád Városi Kórház és Rendelőintézet anyagi helyzete nem ad okot az ijedtségre – mondta dr. Barcza Zsolt főigazgató. Emiatt semmiféle plusz, vagy korlátozó intézkedés bevezetésére nem volt szükség. Hozzátette, a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) figyelemmel kíséri a kórházak finanszírozási helyzetét. Havonta küldenek az intézmények információt.
Hónapról hónapra romlik a helyzet, hiszen még a saját bevételeikkel együtt is több a dombóvári kórház kiadása, mint a bevétele. 2008 óta nem emelkedett a teljesítmény-finanszírozás, válaszolta kérdésünkre dr. Kerekes László, a Dombóvári Szent Lukács Kórház főigazgatója. Takarékossági intézkedési tervet dolgoztak ki, amelyben szerepel mind a bér, mind pedig a dologi kiadások lefaragása. Napi küzdelmet, tárgyalást igényel a helyzet kezelése. Éppen szerdára hívták össze a beszállítókat, hogy személyes megbeszélés révén találjanak megoldást a továbbiakra. – A raktári készlet minimális, de a kórház anyagi helyzete jelenleg még nem befolyásolja a betegellátást – mondta a dombóvári kórház igazgatója. 

Ígéret van, a pénzről még semmit sem tudni

Július elsejétől nem jár a közszférában egyszerre nyugdíj és munkabér. Az ígéretek közt szerepelt, hogy mivel az egészségügyben nem nélkülözhetők nyugdíjas korú orvosok, szakdolgozók, javadalmazásukat annyival kiegészítik, hogy ne csökkenjen korábbi jövedelmük, ennek a részletei azonban még nem ismeretesek. A megyei kórházban mindenki megkapta az engedélyt, aki kérte, hogy tovább dolgozhasson. Dombóváron a gyermekosztály és a sebészet osztályvezető főorvosa töltötte be a 62. életévét, maradnának is, de a kérelmükre még nem kaptak választ, ugyanis a kórházat a többinél később államosították, korábban gazdasági társaságként működött. Egy nővér vár még engedélyre, és tíz alatt van azon nővérek száma, akik 40 év munkaviszony után mentek nyugdíjba, de dolgoznak, körülbelül fele arányban szeretnének továbbra is dolgozni.  

A beszállítók egyre türelmetlenebbek

Kormányzati beavatkozást sürget az Orvostechnikai Szövetség, mert az egészségügyi intézmények már áprilisban csaknem annyival tartoztak a beszállítóknak, mint az elmúlt év egészében. Kimutatásuk szerint jelenleg országosan 38 beszállítónak 10 milliárd forinttal tartoznak az intézmények.  – Ha ez a probléma gyorsan, rövid távon nem rendeződik, akkor olyan helyzet állhat elő, amelyben a betegek jogai, a betegellátás sérülhet – nyilatkozta a napokban Tamás Viktor, a szövetség alelnöke. A gyógyszer-nagykereskedők pedig csak azoknak az intézményeknek szállítnak, akik tatozásukból törlesztést vállalnak, vagy azonnal fizetnek. Szócska Miklós hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a szövetség tagjaival. Az egészségügyi államtitkár szerint folyamatosan figyelik a lejárt beszállítói tartozásokat, és ahogy tavaly, úgy idén is kezelni fogják a problémát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!