Az ökölvívó legenda fia szerint nem normális, ami történik

2024.08.02. 22:24

Ifjabb Papp László: ez érthetetlen, ez botrány!

A visszataszító megnyitó ünnepség, majd a fekáliás triatlonverseny után egy újabb botránynak lehetett tanúja a világ csütörtökön délután Párizsban. Az algériai Imane Helif, aki a női ökölvívók 66 kilós súlycsoportjában indult, ugyanis nem lehetne ott az olimpián, hiszen korábban kiderült róla, hogy biológiailag férfi.

MW

Az algériai Imane Helif (j), miután az olasz Angela Carini (b) feladta a 2024-es párizsi nyári olimpia női ökölvívótornája 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében vívott mérkőzést az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 1-jén

Forrás: MTI/AP

Fotó: John Locher

A NOB annak ellenére engedélyezte az indulását, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség korábban már eltiltotta, ám a NOB genderőrült vezetőit ez nem érdekli. Mindez nekünk, magyaroknak azért érdekes, mert ellene lép szorítóba szombaton délután Hámori Luca, aki nagyon magabiztos öklözéssel jutott be a nyolc legjobb közé - írja a FEOL.hu

Ifjabb Papp László, a háromszoros olimpiai aranyérmes, világhírű ökölvívó fia rendszeres vendége Székesfehérvárnak, gyakran meglátogatja az Olimpiai Emlékművet, amelyen édesapja neve is aranybetűkkel szerepel. A FEOL egy ilyen alkalommal hosszabb interjút készített vele, ezúttal azonban arról kérdeztük, amitől hangos a világ – legalábbis annak tisztességes sportot szerető része.    

Ifjabb Papp László
Forrás: feol.hu

– Ez botrány! – jelentette ki ifjabb Papp Pászló a FEOL-nak. – Először is állítólag az ökölvívók nemzetközi mezőnyében még további öt ilyen ökölvívó van, nem csak ez az egy algériai. Én azt nem értem, miért nem tiltakoztak a nemzeti szövetségek sokkal korábban, még az olimpia előtt? Most már hiába teszik, akkor kellett volna határozottan felemelni a hangjukat, amikor ilyesmiről először tudomást szereztek. Ráadásul arról olvasok, hogy a legnagyobb magyarországi ökölvívó eseményen, a Bocskai Emlékversenyen ez a férfi, vagy minek nevezzem korábban már elindult, és megvert már nálunk női bokszolót, csak a döntőben mégis kikapott. Miként léphetett ringbe és indulhatott el már korábban Magyarországon? Nem értem, felfoghatatlan. Ha én a Magyar Ökölvívó Szakszövetségben döntési helyzetben lettem volna, ez biztosan nem történik meg. Tudjuk, azóta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség már kizárta, miután kiderültek a férfi kromoszómái, csak hát őket nem ismeri el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mert haragban vannak. És ők engedélyezték az olimpiai indulást – ami több mint érthetetlen.

Hámori Luca és edzője, Varsányi Áron
Fotó: Magyar Ökölvívó Szakszövetség

Ifjabb Papp Lászlónak az a véleménye, ha evezésben, atlétikában, vagy más sportágban indulna egy biológiailag férfi versenyző, az sem lenne normális. De a bokszban ütnek!

– Nem véletlenül vannak meghatározva a súlycsoportok. Komoly egészségkárosodást szenvedhet egy ilyen, férfi erejű ökölvívó női ellenfele – folytatta a háromszoros olimpiai bajnok fia, aki úgy látja, a megnyitón történt botránynak ez a mostani szinte természetes folytatása. – Abban is bizonyos vagyok, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megkapta a megnyitó ünnepség forgatókönyvét, tehát tudták, mi következik. De mit várjunk, amikor egy német a NOB elnöke, és mi van ma Németországban? Egy katasztrófa.

A Feolhu-val arról is beszélgettek, vajon mit szólna mindehhez az édesapja, a legendás Papp Laci, ha látja?

– Eszembe jut, mennyire más világ volt akkor. Tudjuk, hogy kommunista gazemberek elnyomásában éltünk, de azért valamilyen tekintetben, nem csak Magyarországon, hanem az egész világban, normálisabban mentek a dolgok. Mert ami nem természetes, az abnormális, és most ennek az ellenkezőjét akarják velünk elfogadtatni. Ha születik egy ötlábú borjú, nem hal meg, együtt tud élni a rendellenességével, de attól még nem lesz normális. Nem értem azt sem, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság miért csak most tiltakozik? Miért nem tette meg ezt már a kvalifikációs tornákon, a selejtezőkön, vagy az elődöntőkön, amikor ez az egész elkezdődött? 

Azt kérdezed, engedném-e a magyar lányt bokszolni, ha rajtam múlna? Nem vagyok edző, de azt mondom, igen, de az első olyan jelre, amikor azt látom, veszélyben van az egészsége, feladjuk, bedobom a törölközőt. Talán ez lenne a helyes, kompromisszumos megoldás. A magyar ökölvívólány mérkőzni akar, ez jogos tőle, és ha senki sem állna ki az algériai ellen, ő lenne az olimpiai bajnok, ami egy újabb tragédia volna. Nem haragszunk rá személy szerint azért, mert ilyennek született, de az ökölvívásban nem babra megy a játék.

Az eredeti cikket ITT olvashatja el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!