Ország-világ

1970.01.01. 00:00

A teljesítmény a mérvadó

Megszűnik az egységes év végi kötelező biztosítás váltás időpontja, a díjat pedig jövőre nem a hengerűrtartalom, hanem a teljesítmény alapján számítják a társaságok.

TEOL

Több fontos változás is életre lép jövőre. Az egyik ilyen, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díját ezentúl nem a motor hengerűrtartalma, hanem a teljesítménye alapján számítják ki. Vagyis, akinek kevesebb lóerőt rejt az autója, annak a díj is alacsonyabb lesz. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a biztosítók eddig is regisztrálták a motor teljesítményét a szerződéskötéskor. Tehát a társaságok automatikusan átszámítják ügyfeleik kgfb díját, majd értesíteni fogják őket a következő évi díjról. A CLB Biztosítási Alkusz Kft. azonban azt állapította meg, hogy a kocsik forgalmi engedélyének 10 százalékában rosszul szerepel a teljesítmény. Fontos, hogy az adat helyességét mindenki ellenőrizze, és ha az tévesen szerepel, az okmányirodában kell kijavíttatni. Az alkusz cég egyébként átszámítási kalkulátort is üzemeltet a honlapján.

A kotelezo.hu felmérésében a résztvevők 9,6 százaléka nyilatkozta azt, hogy az idén új gépjárművet vett. Az új szabályozás szerint ők már nem vesznek részt az év végi kampányban, mivel a biztosításuk fordulónapjának már nem az év utolsó, hanem az autó vásárlásának napját kell tekinteni. Erről azonban a megkérdezettek jelentős része nem tudott, mivel kétharmaduk lehetségesnek tartotta, hogy kedvezőbb díj esetén biztosítót váltson még idén. Erre azonban nagyon oda kell figyelni. Ugyanis aki úgy vált biztosítást, hogy a régi nem jár le az év végével, az bajba kerülhet. Ilyenkor az új szerződés érvénytelennek minősül, és ha az ügyfél nem fizeti tovább a régi társaság díját, tudtán kívül biztosítás nélkül maradhat.

Érthető módon sokan tartanak attól, hogy az új intézkedés megnöveli a tarifákat. Nagyobb mértékű díjemelés azonban nem várható, hiszen a társaságok továbbra is versenyeznek egymással, és igyekeznek a többiek alá menni a díjaikkal. A kotelezo. hu portál 3700 autóst kérdezett meg a tarifával kapcsolatos véleményükről. A megkérdezettek ötöde már évi kétezer forintos különbségért is hajlandó lenne biztosítót váltani. A válaszadók negyede már csak 2000-5000 közötti megtakarításért cserélne, míg a feleletadók 12 százaléka csak akkor nézne másik társaság után, ha azzal legalább 10 ezer forint maradna a zsebében.

A válaszadók háromnegyede pedig nem vár további díjcsökkenést.
A Bellresearch kutató-tanácsadó cég pedig arról készített felmérést, hogy a kgfb-vel rendelkezők mennyire ismerik az újításokat, beleértve az előbb említett köbcenti-kilowatt változást illetve a biztosítási évforduló napjának módosulását. A fővárosban, annak régiójában és a Dunántúlon 35 százalék azoknak az aránya, akiknek nem volt tudomásuk a módosításokról, míg a Dunától keletre ez már 48 százalék. Akiket érint az év végi váltás, számukra idén is meghatározó szerepet töltenek be az online alkuszok. A felmérés alapján a gépjármű tulajdonosok 59 százaléka tervez az előbb említett módon tájékozódni a lehetőségekről. A válaszadók 26 százaléka biztosítói honlapokon nézelődik majd, 13 százalékuk pedig személyesen kívánja felkeresni az irodákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában