2004.11.18. 06:33
Szépüljön természetesen
A természetes hatóanyagok és szépítőszerek reneszánszát éljük. Egyre többen fedezik fel a zöldségekben, gyümölcsökben, rejlő vitaminok és ásványi anyagok csodálatos erejét.
Ragyogó arc
Paradicsom: késlelteti az öregedést, jó fegyver a ráncok ellen.
Kivi: C-vitaminban, antioxidánsokban gazdag, táplálja a bőrt.
Bab, káposzta, spenót, cukkini és grépfrút: tele vannak B-vitaminnal, ami javítja a bőr ellenállását a hideggel, széllel szemben.
Sárgarépa, fekete áfonya, paprika: a bennük rejlő A-vitamin az öregedést okozó szabadgyökök legfőbb ellensége.
Búzacsíra, lenmag, sörélesztő: gazdagok B- és E-vitaminban, amelyek megakadályozzák a bőr kiszáradását.
Tengeri halak, tenger gyümölcsei: jelentős cink- és szelénforrások, öregedést gátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
Fényes haj, erős körmök
Sárgarépa, sárgadinnye, sütőtök: bétakaro-inban gazdag gyümölcsök- zöldségek, nagyon hasznos antioxidánsok.
Avokádó: heti két alkalommal fogyasztva jelentősen csökkenti a haj szárazságát.
Zsázsa és petrezselyem: kiváló C-vitamin- és kalciumforrások, a haj és a köröm barátai.
Fokhagyma, vöröshagyma, káposztafélék, brokkoli: kénes összetevők révén táplálják a körmöt és a hajat.
Dió: omega-3 zsírtartalma megakadályozza a körömtöredezést.
Élesztő, teljes kiőrlésű gabonák, aszalt gyümölcsök: B5-vitaminjuk gyorsítja a haj és a körmök növekedését.
Hal, kagyló: A-, B- és C-vitaminjuk fényessé teszik a körmöt és a hajat.
Sajtok: a bennük rejlő kalcium erősíti a körmöket.
Fokhagyma: javítja a vérkeringést, érdemes mézzel fogyasztani.
Energiaforrások
Banán: amíg nem teljesen érett, keményítőben gazdag, az egyik legjobb energiaforrás.
Déligyümölcsök, brokkoli, zöldpaprika, petrezselyem: C-vitaminjuk fontos a betegségek megelőzésében.
Citrom: levének reggelenkénti elfogyasztása nagyban hozzájárul a fertőzések kivédéséhez.
Alma: hatóanyagai segítik a vírusok megsemmisítését, és növelik a test védekezőké-pességét.
Vöröshagyma, kakukkfű, rozmaring: antibakteriá-lis hatásuk miatt fogyasztásuk járványok idején különösen fontos.
Fehérjék (hús, hal, tojás): az izomzat kialakulása és fejlesztése szempontjából nélkülözhetetlenek.
Csirke-, kacsa-, nyúlhús: az állati fehérjék felépítik, karbantartják a szöveteket.
Csokoládé: magnéziumot és immunerősítő anyagokat tartalmaz, véd a fertőzések ellen.
Fáradtságűzők, stresszoldók
Sárgarépa: gazdag karotinban és C-vitaminban, oldja a stresszt és a fáradtságot.
Áfonya: B- és C-vitaminja növeli a stresszel szembeni ellenálló képességet.
Zeller, spárga, gomba: sok bennük a B-vitamin, ezért erősítik az idegrendszert, nyugtató hatásúak.
Fejes saláta, káposzta: javítja az érzelmi egyensúlyt.
Kenyér, müzli, búzacsíra, élesztő, zabpehely: a legjobb
B-vitamin- és magnéziumforrások, idegnyugtatók.
Lencse, bab, zöldborsó, teljes kiőrlésű gabona: lassan bomló cukrot tartalmaznak, oldják a fe-szültséget.
Csonthéjasok: gazdagok magnéziumban, B6-vitaminban és omega-3 zsírsavakban, ezeknek köszönhető jótékony, pihentető hatásuk.
Tengeri halak: omega-3 és omega-6 zsírsavjuk jó kedvre derít.
Szárnyasok: nyugtató, altató hatásuk miatt kitűnő vacsoraételek.
Kagyló, rák, vörös húsok, libamáj, hering, szardínia: fontos nyomelemeket tartalmaznak, jótékony hatással vannak az immunrendszerre.
Ásványvíz: igyon minél többet, nyugtatja az idegrendszert.
Meleg italok: esténként ellazítanak, segítik a kikapcsolódást és a nyugodt alvást.