Közélet

2008.11.05. 18:04

Nagyot szakítottak az M6-os autópálya melletti földtulajdonosok

Közel hétmilliárd forint kártalanítást fizetett ki október közepéig a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az épülő M6/M60-as autópálya Dunaújváros és Pécs közötti nyomvonalán húzódó területek tulajdonosainak.

TEOL/R.T.

A cég beruházási és támogatási igazgatója, Tompos Attila elmondta, az esetek közel 70 százalékában tudtak megegyezni az árban. Az értékbecslést ingatlanszakértők végzik, akik egyben igazságügyi szakértők is. Ha ajánlatukat a terület tulajdonosa nem fogadja el, kisajátítási eljárást indítanak. Ilyenkor a közigazgatási hivatal is küld egy értékbecslőt, és közigazgatási tárgyaláson hoz határozatot a terület értékéről. Ha a tulajdonos ezzel az összeggel sem ért egyet, polgári peres eljárást indíthat. Tompos Attila kérdésünkre elmondta azt is, hogy a Tolna megyei szakaszon nem találtak ingatlanspekulációra utaló jeleket, a Bóly és Pécs közötti szakaszon viszont igen. – Az M60-as területén volt egy olyan tulajdonosi kör, amely az M0-ás adatbázisában is megjelent. Ez ügyvédünknek is feltűnt, ráadásul egy esetben sem járultak hozzá a területszerzéshez. Minden esetben közigazgatási eljárást indítottak, amelyek határozatait a bíróságon is megtámadták. Büntetőfeljelentést tettünk, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozott az ügyben, ám később a Szegedi Főügyészség megszüntette az eljárást. Mellbevágó volt ezzel szembesülni, hiszen közpénzekről van szó, s valószínű, hogy belső információk alapján vásárolta fel a tulajdonosi kör a földeket – tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!