Ország-világ

2006.06.13. 16:47

Veszélyben a magyar libaállomány

Már több mint háromszázezer szárnyast semmisítettek meg a fertőzött három településen

Bánky Bea

Móricgát a harmadik Bács-Kiskun megyei település, ahol a bodoglári és a szanki esetek után szintén találtak madárinfluenza-gyanús háziszárnyasokat – mondta Süth Miklós országos főállatorvos tegnap. Az 500 fős libatenyészetben visszaesett a takarmány-fogyasztás. Az állategészségügyi hatóság 28 állatorvost és hatvan fős segédszemélyzetet küldött a helyszínre. Ők ugyan védőruhában dolgoznak, de a madarakkal közvetlenül érintkező szakembereket sem oltják be a madárinfluenza vírusa ellen kifejlesztett vakcinával. Bujdosó László országos tisztifőorvos elmondta: a védőoltásra csak akkor lesz szükség, ha a H5N1-es vírus nem csak lokálisan, hanem az ország több pontján is megjelenik, ráadásul a szérum csak tíz nap után alakítja ki a védettséget.
„Eddig csaknem 216 ezer, kedden pedig további 127 ezer baromfit semmisítettek meg – tájékoztatott Süth Miklós országos főállatorvos – ez a munka csütörtökre befejeződik, ekkorra csaknem 390 ezer szárnyast pusztítanak el.” A madárinfluenza miatt megelőző leöléssel sújtott telepek tulajdonosainak teljes kártérítés jár. Akármilyen rosszul hangzik, mégis ők járnak viszonylag jól, akiknek állatállományát megsemmisítik. A főállatorvos elmondta: azok a gazdák, akik közvetve szenvedtek kárt, mert telepük a szállítási tilalom alá vont zónába esik, számíthatnak kompenzációra, a kárenyhítés részleteinek kidolgozása még folyamatban van. A gazdák kártalanítása csak azután lehetséges, hogy esetenként kivizsgálják, betartották-e a korábban előírt szabályokat.
„A madárinfluenza magyarországi megjelenése miatt meghozott intézkedések elégségesek és folyamatosak, a magyar lakosság biztonságosan fogyaszthat baromfihúst” – jelentette be Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság tegnapi ülése után. A bizottság elnöke közölte: az intézkedések és azok ellenőrzésének hatékonysága érdekében együttműködik a rendőrség, a  katasztrófavédelem és az állategészségügy, valamint az érintett önkormányzatok polgármesterei. Lamperth Mónika arra kérte a hatóságokat, hogy a lakosság tájékoztatását kiemelt fontossággal kezeljék.
Az Európai Unió Weybridge-i laboratóriumának végleges eredménye, amely igazolja, hogy a H5 vírus N1-es alfajáról van-e szó, péntekre várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában