Konferencia

2024.04.26. 14:46

Átformálja identitásunkat, hagyományfogalmunkat a glokalitás

Kétnapos konferenciát szervezett Szekszárdon az Alkalmazott Filozófiai Társaság és a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara április 25-26-án. A konferencia témája a Kultrális identitás a glokalitás korszakában, melynek keretében tizenhárom előadást hallgathattak meg a résztvevők az első nap folyamán. A konferenciát Tóth I. János, kari titkár nyitotta meg, majd adta át a szót a szekszárdi kar dékánjának.

Farkas Eszter

– Mi is az alkalmazott filozófia? Újkeletű tudományterület, melynek alapvető rendeltetése az, hogy mindennapi kérdésekre, problémákra – mint például a digitális média által generált kulturális változások sora – a filozófia keretein belül kiérlelt fogalmakkal, metodikákkal reagáljon, reflektáljon – hangsúlyozta prof. dr. Szécsi Gábor dékán. 

A konferencia témája a kulturális identitás a glokalitás korszakában, melynek keretében tizenhárom előadást hallgathattak meg a résztvevők az első nap folyamán. Fotó: Mártonfai Dénes

A glokalitás által lassan rájönnek a társadalomtudományok, hogy különleges helyi kötődéseink alakulnak ki a digitális média világában. A glokalitás, a globális és a lokális egyvelegéből született kifejezés, mely minden helyi kötődésünket, minden, a helyi hagyományok iránti attitűdünket befolyásolja. Egy globális nézőpont, mely formálja identitásunkat, hagyományfogalmunkat és átalakítja valamelyest az emberről kialakított képünket, valamint egy új kultúrát is megvilágít. Érdemes erre az új kultúrára a különböző tudományágak szempontjából is rávilágítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában