Tiszta porta

2024.04.17. 10:00

Idén is díjazzák a legszebb portákat Tamásiban

Ismét lesz Tiszta porta, virágos kert akció Tamásiban – jelentette be közösségi oldalán egy videó üzenetben a helyi önkormányzat.

Gazsó Rita

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az akció segítségével a város közterületei mellett ismét megszépülhet a lakóházak környezete is. Néhány éve a tamási önkormányzat – közfoglalkoztatás keretében – saját maga termeszti a közterületekre szánt növényeket, három éve pedig már a helyi költségvetésből finanszírozzák a palántákat is. A város nem csak a palánták költségét állja, hanem a kertészeti munkákhoz szükséges egyéb kellékeket: cserepeket, földet, műtrágyát.

Tizenegynéhány évvel ezelőtt, amikor ide került, egy évre 800 virágpalántát kellett beosztaniuk, ma egy szezonban 35-40 ezer tő árvácskát és egyéb egynyári növényt termesztenek – számolt be Varga Ágnes. A helyi főkertésztől megtudtuk, hogy mára ebből ellátják az összes városi intézményt, idősek otthonát, iskolát, óvodát, sőt a helyi lakóközösségek is igényelhetnek, hogy azzal díszítsék a várost.

– Ha virágágyásaink, közterületeink rendezettek, akkor a benyomás is pozitív az idelátogatóknak és a tamásiaknak egyaránt – véli Varga Ágnes, aki szerint a helyiek is szívesebben sétálnak a színes, gazdag ágyásokat megcsodálva.

Jó értelemben vett verseny folyik

– Nagyon fontos, hogy mennyire virágos a településünk, mennyi növényzet található a köztereken – mondta Fellinger Károlyné önkormányzati képviselő, és hozzátette, hogy egyfajta jó értelembe vett verseny zajlik a virágosítás terén, az önkormányzat ehhez kapcsolódóan immár negyedik éve hirdeti meg a Tiszta porta, virágos kert akciót. 

A programban automatikusan minden családi ház, társasház, lakásszövetkezet és sorház részt vesz, arra külön jelentkezni nem kell. A tamási önkormányzat programért felelős bizottságának tagjai május 15. és július 15. között a város valamennyi utcáját bejárva egységes elvek alapján pontozzák és választják ki az elismerésre érdemes portákat. Az értékelés során az ingatlanokat és azok környezetének rendezettségét, tisztaságát, igényességét, a saját kialakítású kertek ötletességét, a társasházak tisztaságát, kulturáltságát figyeli a bizottság. Azok az ingatlan tulajdonosok, akiket a bizottság arra érdemesnek talál, „Tiszta porta, virágos kert” feliratú emléklapot vehetnek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában