Teol.hu podcast

2024.04.23. 16:00

Ódor János Wosinskyról, a múzeumalapító papról

Ódor János, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum igazgatója volt a HírFm magazinműsorának vendége.

Wehovszkyné Tóth Tímea

A szekszárdi múzeumot Wosinsky Mór alapította, az ő nevét viseli ma az intézmény. Tanulmányainak befejezése után katolikus papként több Tolna megyei településen működött. Lengyel község jelentős fordulópont volt életében, mert itt bukkant az ún. „török sáncon” egy olyan hétezer éves neolitikus kultúra nyomaira, melyet azóta a régészeti szakirodalom a “lengyeli kultúra” elnevezéssel tart számon. Kutatásainak fő támogatója a helyi földbirtokos, gróf Apponyi Sándor volt.

Ódor János, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum igazgatója. Fotó: TEOL

Számos hazai és külföldi expedíciója során olyan nagy értékű, elsősorban régészeti anyagot gyűjtött össze, melynek elhelyezését már nem tudta megoldani. Ekkor határozta el Apponyival együtt, hogy megalapítja Tolna vármegye múzeumát.

Ódor János, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum igazgatója volt a HírFm magazinműsorának vendége, aki így nyilatkozott róla:

„Első igazgatónk és egyben névadónk Wosinsky Mór, európai hírű régész, aki elérte, hogy az általa összegyűjtött anyag elhelyezésére egy neoreneszánsz stílusú múzeumpalota létesüljön. Áldozatos munkájának köszönhetően 1902-ben nyithatta meg kapuit az impozáns neoreneszánsz stílusú múzeumpalota, melynek érdekessége, hogy a megyei múzeumok közül az egyetlen olyan épület, amely eredetileg is múzeumi célokra épült. A vármegye történetét bemutató állandó kiállításoknak ma is ez az épület ad otthont.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában