Szorult helyzetben jól jön a segítség

2024.04.24. 17:30

Szép ajándékot kapott a Vakok és Gyengénlátók Tolna Vármegyei Egyesülete

A Hunyadi utca 4. szám alatti székhelyéről a Vakok és Gyengénlátók Tolna Vármegyei Egyesületének előbb-utóbb költöznie kell, mert az épületet eladja az önkományzat. Egyetlen megoldás adódik számukra, venniük kell egy házat. Ehhez szerdán kaptak jelentős anyagi segítséget a JAKO Fémárugyár Kft-től.

Szepesi László

Középen Kovács Lászlóné és Koch Ádám, mellettük Andreas és Joachim Koch (Fotó: M. K.)

Pénz állt a házhoz. Ez mindig örvendetes esemény, most viszont Szekszárdon Vakok és Gyengénlátók Tolna Vármegyei Egyesületének háza táján különösen nagy szükség van a kapott adományra. Mert pontosabb, ha úgy fogalmazunk, hogy pénz jött a házra. Az egyesületnek ugyanis szüksége van a régi, vagy egyelőre még meglévő mai helyett, egy másik otthonra. A mostani székhelyüket, a Hunyadi utca 4. szám alattit, ahogy sokan hívják, a pártok házát a város eladja. Ugyan, a korábbi árverésen senki nem vette meg, de hamarosan újra kalapács alá kerül, s onnan előbb-utóbb költöznie kell az egyesületnek. Így egyetlen megoldás adódik számukra, venniük kell egy házat, ahol lesz irodájuk, s ami fontosabb, ahol munkahelyet tudnak teremteni azoknak a sorstársaiknak, akinek a megélhetéséhez ez elengedhetetlen.

Másfél millió forintra kerekítették a születésnapi összeget

A szerdán kapott jelentős anyagi segítség szerdán a JAKO Fémárugyár Kft-től érkezett. Történt ugyanis, hogy a szekszárdi cégnél, amelyik tavaly ünnepelte negyedszázados évfordulóját, a napokban volt egy másik jeles dátum, a cég alapítóját, Koch Ádámot köszöntötték 80. születésnapján. Ő pedig megkérte vendégeit, hogy ne vásároljanak neki ajándékot, hanem az arra szánt összeget adományozzák a Vakok és Gyengénlátók Tolna Vármegyei Egyesületének. A születésnap után pedig a JAKO ügyvezetői, Andreas és Joachim Koch úgy döntöttek, hogy az így keletkezett adományhoz egy tisztes összeget hozzátéve, azt másfél millió forintra kerekítik. Ezt adták át kis ünnepség keretében szerdán délelőtt, az egyesület még meglévő irodájában. 

Kovács Lászlóné, a vármegyei egyesület elnöke néhány sorstársával együtt köszönte meg az adományt, és köszöntötte az adományozót, akinek szemét már több alkalommal operálták, így bizonyára még inkább együtt érez azokkal, akik csak gyengén, vagy egyáltalán nem látnak. Az elnök asszony elmondta, ő nem látja, és soha nem fogja látni az arcát azoknak, akik most ezzel a pénzzel erősítik benne a reményt, hogy a kényszerű helyzetből kilábalnak majd, de érzi a mosolyukat. 

Kilencszáz tolnai vak és gyengénlátó ember összefog

A segítségnyújtás kapcsán megemlítette azt is, hogy ők nagyon vigyáznak egymásra. A vármegyében nincs vak koldus, mert vannak segítőik, akik jelzik, ha valaki kéregetni kényszerülne, s gyorsan segítenek. A kilencszáz tolnai vak és gyengénlátó ember összefog. 

Szóba került, hogy ők korábban több segítséget kaptak a látó emberektől, de a pandémia ezt megváltoztatta. Akkor bezárkóztak az emberek, s azóta valamiért nehezebben nyílik meg szívük. Talán, ha újra felpezsdül a gazdaság, jön egy újabb fordulat. Ebben reménykednek, mert bár már több adomány kaptak, több sorstársuk is – aki tudott – segített, de a most kapott, eddigi legnagyobb összegű adománynak többszörösére van még szükség, hogy a kiválasztott házat megvehessék.

Örülnének, ha most az adóbevallás idején azzal a bizonyos 1 százalékkal őket támogatnák, s ezt kis, maguk nyomtatta röpcédulán is jelzik, amelyen szerepel az is, hogy az adószámuk, 18864858-1-17.      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában