Hajdan

2024.04.24. 10:12

Vasvilla nyelével sújtotta halálra a gazdát a cseléd

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

100 ÉVE „A Magyar Egyetemi Hallgatók Országos Szövetsége köszönettel és elismeréssel emlékezett meg Tolna vármegyéről, mely jelentékeny összegeket juttatott a diáknyomor enyhítése javára. Midőn ezt dr. Éri Márton alispán a vármegye közönségének tudomására hozza, azt is közli, hogy egyes helyeken az eddigi gyűjtés eredménye távolról sem volt kielégítő. Hogy a magyar főiskolai hallgatóság részére a tudományos munkálkodás és nyugodt tanulás lehetősége biztosítható legyen, az alispán újból felkérte az összes hatóságokat, hogy a gyűjtés munkáját fokozott buzgalommal folytassák; mert a cél az, hogy minden egyes szegény magyar diák megszabadíttassék az anyagiak lenyűgöző gondjaitól.” (Tolnamegyei Ujság 1924. április 19.) 

100 ÉVE „A magyar királyi belügyminiszter helybenhagyta a törvényhatósági bizottságnak azon határozatát, amellyel eddig a simontornyai járáshoz tartozott Kéty községet a völgységi, Medina községet pedig a központi járáshoz csatolta.” (Tolnamegyei Ujság 1924. április 19.) 

100 ÉVE „A szekszárdi kutyatartó gazdákat nagy öröm érte. Vendl István polgármester e hó 5-én a három hónap óta tartó ebzárlatot megszüntette s így már a kutyáknak nem kell láncra verve várni a szabadulás óráját. Tekintettel azonban arra, hogy a város a sétakert rendben tartására az idén is különös gondot szándékozik fordítani, a sok gazdátlan kóborló kutyáknak időnkénti összefogdosására utasítást adott ki a gyepmesternek.” (Tolnamegyei Ujság 1924. április 19.) 

90 ÉVE „Teljes erővel folynak a Sió medinai szabályozásánál a kanyarulatok átszelésének és ezzel együttesen az új Sió-medernek az építő munkái. Két amerikai rendszerű kotrógép és nagyszámú kubikus munkás dolgozik ott és az új medret hamarosan bekapcsolhatják a Sió vonalába, amely ezzel a létesítménnyel megrövidül. Ezzel összefüggésben elkészítették a Sió híd betonelem falait, amelyekre hamarosan át fogják tolni az eddigi vashíd szerkezetet. Az érdekes és ritka műszaki feladat megoldása alkalmából számos mérnököt hívnak Medinára.” (Tolnamegyei Ujság 1934. április 21.) 

90 ÉVE „Halálos végű verekedés történt Györköny községhez tartozó Felsőhencsepusztán, ahol Salanyinka István gazda a munka végeztével áldomást fizetett és vacsorát adott munkásainak. Odavetődött Berényi János alsóhencsepusztai gazdasági cseléd is, aki 4 és fél liter bort vett Salanyinkától, akinek a portáján lerészegedett, majd durválkodni kezdett. Salanyinka rendreutasította a garázdálkodó Berényit, aki erre a gazdát egy vasvillanyéllel úgy fejbe vágta, hogy az sérülésébe még az éjjel meghalt.” (Tolnamegyei Ujság 1924. április 19.) 

90 ÉVE „Vármegyénk alispánja a nagydorogi községi óvodákat s a községi elemi népiskolát a kanyarónak járványszerű föllépése miatt bezáratta.” (Tolnamegyei Ujság 1934. április 18.) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában