Fővárosi Közgyűlés

2024.04.24. 13:50

Wintermantel: hozzák nyilvánosságra a Városháza rekonstrukciójának dokumentumait! (videó)

A Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője a megjelent „aggasztó információk” miatt arra szólította fel a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Városháza épületének felújításával kapcsolatos összes dokumentációt és rendeljen el műszaki, jogi vizsgálatot – írja az MTI.

MW

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője (k) felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. április 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Wintermantel Zsolt arról beszélt,

a Városháza épületének felújítási munkálatai 2022-ben kezdődtek el. 2023 tavaszán a projektben dolgozó szakemberek észlelték, hogy „a homlokzaton súlyos hibák vannak a vakolat kivitelezésével kapcsolatban” és folyamatos egyeztetést próbáltak tartani a kivitelező céggel. A homlokzatról le is szakadtak vakolatdarabok.

A projektvezető a kivitelezőnek egy felszólító levelet is írt, amelyet aztán az illetékes főosztály nem küldött ki – közölte.

Wintermantel Zsolt szólt arról is, hogy a kivitelező 43 millió forintot akartak elszámolni anyagvásárlásra, erre azonban a szerződés nem ad lehetőséget.

Az akkor illetékes hivatali dolgozó azt javasolta, hogy mivel a kivitelező nem szerződésszerűen teljesít, addig ne nyújthasson be számlát, amíg a hibás teljesítést nem rendezi. Ezt követően ezt a hivatali dolgozót „eltávolították” – mondta a kormánypárti politikus.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes mindezekre reagálva arról beszélt, hogy „hivatali dolgozót nem távolítottak el a hivatalból”, a beruházás nem fejeződött be, még mindig folyik a munka, a vakolat ellenőrzését valóban el kellett végezni, a javításokat megkezdték. A beruházással kapcsolatos anyagokat közzéteszik – közölte.

Karácsony Gergely azt mondta: a Városháza hátsó homlokzatának felújítása meg kell, hogy előzze a Városháza park megnyitását, amely várhatóan május 17-én lesz.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán a mostani önkormányzati ciklusban az utolsó rendes ülését tartotta, és ennek kezdetén Karácsony Gergely mindenkinek megköszönte a munkáját, majd arról beszélt: az elmúlt csaknem öt év Budapest történetének egyik legnehezebb időszaka volt, hiszen globális válságok tették próbára a városok ellenállóképességét.

Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy az a világrend, amelyben élünk – klímaválsággal, fosszilis energiafüggéssel, politikai hektikussággal – nem egy biztos jövőt mutat a gyermekeinknek – mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely kijelentette: Budapestnek – az előbb említett válságokkal párhuzamosan – meg kellett küzdenie a „kormányzati sarcpolitikával is". Az elmúlt négy évben 358 milliárd forintot vitt el a koronavírus-járvány, az energiakrízis és a kormányzati döntések.

Budapest „talpon maradt", és a városvezetés úgy tudta megőrizni a város működőképességét és pénzügyi stabilitását, hogy nem a megszorítások útját választotta -– mondta.

Karácsony Gergely elmondta, a fővárosban az elmúlt években 70 százalékos béremelés volt, és a közszolgáltatásokat érdemben nem csökkentették.

A közös eredmények között sorolta, a közösségi közlekedés elmúlt évtizedek legnagyobb mértékű járműfejlesztését, a faültetéseket, a 212 hektárnyi új természetvédelmi területet, a 3-as metró befejezését, a vonal akadálymentesítését, a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítását, valamint a Pünkösdfürdő park létrehozását.

Továbbá a városdiplomáciai munkával elérték, hogy Budapest uniós forrásokból tudott fejleszteni az elmúlt években – jegyezte meg Karácsony Gergely.

Úgy fogalmazott, „összességében (...) megszolgáltuk ennek a városnak a jövőjét". Az elmúlt években ezt a várost szolidárisabb és zöldebb hellyé tettük – mondta Karácsony Gergely.

Szólt arról is, hogy a következő Fővárosi Közgyűlésbe már pártlistákról kerülnek majd be a képviselők, s hátrány lesz, hogy a polgármesterek automatikusan nem lesznek részesei a főváros egészét érintő döntéshozatalnak.

Karácsony Gergely azt ígérte, ha újra ő lesz a főpolgármester, akkor ugyanolyan mértékben támaszkodik majd a kerületi polgármesterek véleményére és munkájára, valamint a kerületeket érintő kérdésekben a polgármesterek véleményét is becsatornázzák a döntéshozatal során.

Wintermantel Zsolt erre reagálva arról beszélt, egyetért azzal, hogy a mostani ciklus a főváros legnehezebb öt éve, mert most volt Budapesten először olyan főpolgármester, aki nem a város vezetője, hanem miniszterelnök akart lenni. Azért foglalta el a hivatalát, hogy innen miniszterelnök-jelölti kampányt csinálhasson – mondta.

Szerinte ez mindent megmagyaráz, hogy miért csak kettő nagyberuházás valósult meg, amelyeket egyébként az elődje készített elő.

A Fővárosi Közgyűlés ülésének kezdetén egy perces néma felállással emlékeztek az április 4-én, életének 93. évében elhunyt Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológusra, akadémikusra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában