Digitália

10 órája

Elon Musk kifizethető árú robottaxit és több más extrém ötletet is bemutatott (videó)

Itt a kormány nélküli taxi, meg a busz és már koccintanak a napi munkára tervezett robotok.

MW

Cybercab

Forrás: Tesla

Mi más lehetne a címe a kaliforniai Warner Bros Studióban tartott bemutatónak, mint a „We, Robot”. A potom 2 óra 15 percig tartó eseményt élőben közvetítették, de a nézőnek érdemes kapásból a kb. 53. percre tekernie az egérrel, mert addig nem történik semmi.

A fő dobás a cég régóta várt, sokszor beígért robottaxija, a fenti borítóképünkön látható, ismerősen Tesla-szerű Cybercab lett. A futurisztikus megjelenésű jármű két szárnyszerű ajtóval, pedálok és kormánykerék nélkül működik.

Saját kategóriájában nem is lesz drága, mintegy 30 ezer dollár (11 millió forint). A multimilliárdos megismételte, hogy a teljesen önvezető járművek biztonságosabbak lesznek, mint az emberek által üzemeltetettek, és tulajdonosaik akár pénzt is kereshetnek velük, ha bérbe adják utasoknak.

Állítja, hogy a Cybercab gyártása 2027 előtt elkezdődik. De Musk inkább arról híres, hogy le szokta késni a saját határidőit. Már 2019-ben felvetette a robottaxi flotta ötletét, 2020 végére egymillió robottaxi tesztelését ígérte, 2021-re pedig teljes autonómiát ígért… Ennek a bemutatónak is augusztusban kellett volna lezajlania.

A robotaxi piac helyzete

„Ez egy nagydarab fémtest, ami száguldozik az utakon” – reagált a hírre Samitha Samaranayake, a Cornell Egyetem docense. Hogy autóit vezetni tanítsa, a Tesla mesterséges intelligenciát (AI) kíván használni, ami több millió járműből gyűjtött nyers adatokból okult.

Eközben az Egyesült Államok egyes útjain már működnek egymással versengő robottaxik. A General Motors leányvállalata, a Cruise által üzemeltetett vezető nélküli autókat egyszer már felfüggesztették San Franciscóban, miután egy gyalogost elütöttek, de aztán újraindult a szolgáltatás.

Az ágazat tovább bővül.

A Waymo október elején közölte, hogy a Hyundai Ioniq 5-öt hozzáadja robotaxi flottájához. Az Alphabet (Google!) tulajdonában lévő Waymo Los Angelesben és San Franciscóban működik.

A GM-féle Cruise Phoenixben, Dallasban és Houstonban közlekedik, és a közelmúltban a cég bejelentette, hogy partnerséget indít az Uberrel.

Nagy különbség a Waymo és a Cruise technológiája között a Teslához képest az, hogy Musk cége nem használja a korszerűbb Lidar technológiát. Ami sok szakértő szerint hiba.

A kínai Baidu technológiai vállalat a hírek szerint robottaxi részlegét, az Apollo Go-t Kínán kívül kívánja bővíteni – Kínában a járművei már több városban működnek.

A Teslának ketyeg az óra, ha nem akar lemaradni.

Jóképű robotok is jönnek

Az önvezető autó mellett a Tesla bemutatta a Tesla Bot fejlesztéseit is. Ezek a humanoid robotok Musk szerint különféle feladatokat végezhetnek, például bébiszitterként dolgozhatnak, vagy füvet nyírhatnak, elmehetnek vásárolni az élelmiszerboltba, „és lehet a barátod, aki felszolgálja az italodat, bármire gondolsz, megteszi”. A humanoid mintegy 20-30 ezer dollárba fog kerülni. A We, Robot esemény fenti élő közvetítésén azt láthatjuk, hogy a jó kiállású robotok italokat szolgálnak fel a résztvevőknek.

Forrás: Tesla

Később aztán próbálnak emberekkel interakciókba bonyolódni, integetnek, csésze jéggel a kezükben ácsorognak, zárt pavilonban egymással táncolnak.

Musk emelkedetten „a civilizáció alapvető átalakulásaként” emlegeti az Optimus robotokat, amelyek „olyan jövőt teremtenének, ahol nincs szegénység”.

Busz lehet alagút helyett

Senki sem tudja, mit hoz a jövő, és Musk szereti a nagy ígéreteket. Emlékszünk még a 16 személyes járművekre, amelyeket Chicago és Las Vegas alatt közlekedtek volna? A multimilliárdos tulajdonolta Boring Company akarta megépíteni, és utasokat szállítani egy alagútban, amely a Chicago belvárosa és az O'Hare repülőtér közötti 18 mérföldet 12 percre rövidítette volna. Alább a futurisztikus elképzelés eredeti vázlata.

Azóta ezt törölték az internetről. Musk soha nem készítette el a The Loop futurisztikus változatát Chicagónak vagy bármely más városnak. Ehelyett Las Vegasban egy alagutat épített emberi sofőrökkel, akik normál Teslákat üzemeltetnek kis sebességgel – nagy csalódás volt.

Robovan
Forrás: Tesla

Helyette most a fenti buszt mutatta be. A Robovan egy autóbusz méretű elektromos, autonóm jármű, amely egyszerre 20 embert, vagy árukat szállíthat.

Musk nem említette, hogy mennyibe kerülne a Robovan, hogyan gyártaná a Tesla, és mikor jelenik meg. De ténylegn nagyon jól néz ki.

A Robovan retro-futurisztikus megjelenésű – valahol a The Jetsons busza és az 1950-es évek kenyérpirítója között. Ezüst fémes oldalain fekete részletek, talajjal párhuzamosan futó fénycsíkok, középről kicsúsztatható ajtók – és természetesen nincs benne kormánykerék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!