Digitália

2 órája

Az Európai Bizottság vizsgálódik a YouTube, a Snapchat és a TikTok háza táján

Az Európai Bizottság szerdán a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet alapján hivatalos információkérést küldött a YouTube-nak, a Snapchatnek és a TikToknak, bővebb tájékoztatást kérve ajánlórendszereik működéséről – derült ki az uniós testület közleményéből.

MW

A bizottság két platformhoz az esetleges illegális tartalmakkal kapcsolatos információkérést is intéztek

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vasin Lee

Az EU-s törvény a platformokat az ajánlórendszereikből (azaz az algoritmusból) eredő kockázatok felmérésére és megfelelő csökkentésére kötelezi.

Az Európai Bizottság a választások esetleges „befolyásolását” vizsgálja a platformoknál

A TikTok videómegosztót arra kérték, adjon tájékoztatást azokról a lépésekről, amelyeket a többi között a platform a választásokra és a tömegtájékoztatási eszközök sokszínűségére jelentő kockázatok mérséklése érdekében hajtott végre.

A YouTube-nak és a Snapchatnek küldött információkérés a felhasználóknak javasolt tartalmakkal, valamint olyan kockázatokkal kapcsolatos, mint például a választási folyamatok, a felhasználók mentális egészsége, beleértve az addiktív tartalmak ajánlását, illetve a kiskorúak védelme. 

Az ajánlásokra vonatkozó rendszereik mellett e két platformhoz az esetleges illegális tartalmakkal – például kábítószerek és gyűlöletbeszéd – kapcsolatos információkérést is intéztek.

A platformoknak november 15-ig kell válaszolniuk a bizottságnak, amely a kapott információk alapján dönt a következő lépésről – olvasható a közleményben, amelyben felhívják a figyelmet, hogy elégtelen vagy félrevezető válaszok esetén a testület pénzbírságot is kiszabhat, ha pedig nem érkezik válasz, időszakos kényszerítő bírságot alkalmazhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!