recept

2018.04.06. 16:46

Próbálja ki a házi gofrit!

Akár sósan, akár édesen remek étel.

Gyors desszertre vágyik vagy váratlan vendégek érkeznek? Süssön gofrit! Mindenki szereti, ráadásul az alaptészta szabadon ízesíthető – írja a Mindmegette.

5 JÓ TANÁCS A TÖKÉLETES GOFRIHOZ

A receptek száma úgyszólván végtelen. Közös bennük, hogy elkészítésük nem igényel professzionális konyhai jártasságot, de van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni.

1. Ne spóroljon a vajjal! Amellett, hogy ízhordozó, megakadályozza, hogy a gofri letapadjon a sütőfelületre, mert a nyers tésztából a magas hő hatására kiolvadó vajmennyiség védőfilmet képez a forró fémen. Túl kevés vajtól a gofri gumiszerű lesz.

2. Szitálja át a lisztet és a receptben esetleg szereplő porcukrot, valamint kakaóport is, hogy ne legyen csomós a tésztamassza.

3. A tojás és a sütőpor megemeli a tésztát, amely még lazább lesz, ha először a tojássárgájákat kikeveri vajjal és cukorral, majd a végén hozzáadja a habbá vert tojásfehérjéket. A habbal bejuttatott légbuborékok sütés közben kitágulnak és még levegősebbé teszik a gofrit.

4. Hagyja ki a tejet az alaptésztából, vagy helyettesítse szódavízzel, ha ropogós gofrit szeretne.

5. Sütés előtt pihentesse a nyers gofritésztát kb. 30 percig, hogy a lisztben található keményítő (glutén) dolgozni tudjon és stabil kötést hozzon létre a többi hozzávalóval.

ÍZESÍTSE KEDVE SZERINT!

Az alaptészta tetszőlegesen ízesíthető pl. kókuszreszelékkel, mandulapehellyel, darált dióval, durvára vágott mogyoróval, rumaromával, gyümölcsdarabokkal vagy reszelt sajttal, hagymával, zöldfűszerekkel.

A csokiimádók boldogítására kakaóport vagy csokoládéreszeléket keverhet bele. Nem tud dönteni vagy többféle igényt kellene kielégíteni? Ossza annyi adagra a nyers alaptésztát, ahányféle ízesítést szeretne!

Vagy süsse meg a natúr alaptésztát, majd kínáljon a gofrikhoz többféle gyümölcsöt, valamint lekvárokat, önteteket, tejszínhabot és fagylaltot.

VEGÁNOKNAK

Állati eredetű hozzávalók nélkül is süthet gofrit. A tojás kiváltható sütőporral, a tehéntej pedig pl. szójatejjel. Vaj helyett használjon olajat, margarint vagy kókuszzsírt.

GLUTÉNÉRZÉKENY?

A búzaliszt helyettesítésére bio- és egészségboltokban szerezhet be különféle gluténmentes liszteket, valamint lisztkeverékeket. Válassza a süteményekhez ajánlottat, amely kukoricalisztből, kukoricakeményítőből és sűrítőanyagként szolgáló szentjánoskenyérlisztből áll.

ERRE FIGYELJEN A SÜTÉSNÉL

Egyenletesen olajozza be mindkét sütőlapot ecset segítségével, majd forrósítsa fel. A tapadásmentes bevonatot elég sütési ciklusonként egyszer lekenni, a hagyományos fémfelületet minden gofri elkészülte után újból be kell olajozni.

Az elektromos gofrisütőkön általában van egy jelzőfény, amely kialszik az optimális sütési hőmérséklet elérésekor. A nyers tésztát a sütőlap közepére merje, a fedél lecsukásával majd egyenletesen szétterül. 2-3 perc múlva nyissa fel a fedelet, és óvatosan szedje ki a megsült gofrit.

Az elkészült darabokat tornyozza egymásra egy tányéron, hogy puhák maradjanak. Viszont a sajtos gofrit rácson hagyja kihűlni, hogy ropogós legyen.

ALAPRECEPT

20 darabhoz válasszon szét 6 db tojást és tegye félre a fehérjéket. A sárgájákat kézi mixer habverőjével keverje habosra 25 dkg szoba-hőmérsékletű vajjal vagy margarinnal, 25 dkg cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral. Vegyítsen el 50 dkg átszitált lisztet 1 tasak sütőporral, és langyosítson meg 4,5 dl tejet. Kis adagokban, váltogatva adja őket a tojássárgájás keverékhez, majd lazán forgassa bele a tojásfehérjékből vert kemény habot. Az előmelegített gofrisütőt kenje meg vékonyan olajjal, és merje a sütőfelület közepére gofrinként 2-3 ek tésztamasszát. Csukja rá a készülék fedelét, és süsse meg a gofrikat egymás után 2-3 perc alatt.

SAJTOS GOFRI

Kb. 10 darabhoz 10 dkg felolvasztott, de már nem meleg vajat vagy margarint alaposan keverjen ki 2 db tojással, majd ízesítse 1 csapott tk sóval, 1 kk curryporral és 1 csipet porcukorral. Adjon hozzá apránként 2 dl tejet és 20 dkg sima búzalisztet, dolgozza simára, majd keverjen hozzá 10 dkg reszelt sajtot. Végül süsse meg a gofrikat egymás után a vékonyan beolajozott, forró sütőlapon.

Borítókép: Shutterstock / Evgeny Atamanenko

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!