Nagydorogi almanach

2024.09.07. 20:00

Gazdag programkínálat jellemzi az egyre fejlődő Nagydorogot

Számtalan program szolgálta az elmúlt időszakban a nagydorogiak kikapcsolódását. De nemcsak erre lehetnek büszkék, több fejlesztés küszöbön áll a településen.

Révészné Hanol Erzsébet

Nagydorog egyik legnagyobb programját, a szüreti napot rendezték az elmúlt hétvégén. Borbélyné Töttösi Ágnes polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat fontosnak tartja a múltból táplálkozó hagyományok megőrzését és a település kulturális életének gazdagítását. Jó példa volt erre a szüreti felvonulás is, amelyben idén is nagy számban vettek részt lovasok, fogatok, valamint traktorosok.

Nagydorog egyik legnagyobb programját, a szüreti napot rendezték az elmúlt hétvégén (beküldött fotó)

Őrzik, éltetik hagyományaikat

A bírópár szerepét Kiss Zoltán és Oláh Klaudia vállalta, a jegyzőpár Kuperczkó Martin és Orsós Fruzsina volt, míg a jágerpár Fodor Lajos és Fodor-Gyebnár Viktória, illetve a kisbíró Máté Tamás. A polgármester ezúton is köszöni családjaik támogató együttműködését, továbbá háláját fejezi ki annak a sok-sok közreműködőnek, akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. A közmunkás csapatnak, a konyhai dolgozóknak, a rendőrség munkatársainak és a polgárőrségnek.

A szüreti felvonuláson és az azt követő színpadi műsorban felléptek a Nagydorogi Szivárvány Óvoda ovisai, a Decsi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület táncosai, a Magyaregregyi Hagyományőrző Egyesület tagjai, a Pincehegyi Cimborák Györkönyi Dalárda, Nagydorogi Búzavirág Néptáncegyesület. Később Leblanc Győző és Szeredi Krisztina, valamint a Kredenc együttes szórakoztatták a közönséget. A napot bál zárta az A'la Carte zenekarral.

Hasonlóan jól sikerült rendezvény volt a júliusi falunapok is Nagydorogon. A nyitónapon Brand Nyúl lépett fel a gyerek örömére, majd a felnőtteknek a Delta zenekar adott egy fergeteges élő koncertet, végül retro diszkó szolgálta a kikapcsolódást. Másnap főzőversenyen mérette meg szakácstudományát hat nagydorogi civil szervezet, melyek közül az első helyet a Nagydorogi Galambtenyésztő Egyesület érte el a Kelemen István által készített különleges marhapörkölttel. A színpadi programok néptáncos műsorokkal indultak, majd a Hangszerelem Stúdió, később László Attila lépett színpadra. A nap fénypontja a Hooligans együttes koncertje volt, majd a bánsági Igazfalva, Nagydorog testvértelepülésének zenekara szolgáltatott talpalávalót.

A májusfát illően táncolták ki Nagydorogon (beküldött fotó)

Kitáncolták a májusfát

A gyermeknapnak és a májusfa kitáncolásnak is megadták a módját Nagydorogon. Volt palacsinta sütés, légvár és körhinta, lovaskocsikázás, állatsimogató és nem maradhatott el a habparty sem. A település civil szervezetei játékos vetélkedőkkel és kézműves foglalkozásokkal készültek a gyermekek számára. A gyermeknapi program késő délutánig tartott, és azt követte a májusfa kitáncolása a Napsugár téren. A Nagydorogi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai kivágták a május elsején felállított májusfát, majd a Nagydorogi Búzavirág Néptáncegyesület táncosai és a Nagydorogi Szivárvány Óvoda ovisai kitáncolták azt. Ezt követően Márió, a harmonikás szórakoztatta a közönséget, majd hajnalig tartó bál következett.

Szintén májusi esemény az Amerikai Antik Motorok Találkozója, melyre az ország minden pontjáról és külföldről is nagy számban érkeztek vendégek. A Nagydorogi Széchényi Sándor Általános Iskola udvarán megrendezett kiállításon az 1920-as években készült járművektől egészen a napjainkban gyártott modellekig mindenféle motor megtalálható volt. A legnagyobb sikere a matuzsálem korú, 100 éves motoroknak volt, melyek közül jó néhány még ma is üzemképes. A rendezvény főszervezője Sarok Róbert volt, aki családjával és motoros barátaival, valamint az önkormányzattal karöltve valósította meg a színvonalas rendezvényt. A programon közel ezer ember és több mint ötszáz motor vett részt.

Pályázati támogatással újítják fel az orvosi rendelőt (beküldött fotó)

Fejlesztésekkel is büszkélkedhetnek

A rendezvények mellett több fejlesztéssel is büszkélkedhet a nagydorogi önkormányzat. Ezek egyike az orvosi rendelő felújítása egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Orvosi eszközök beszerzésén túl ugyanis épületkorszerűsítésre is kiterjed a projekt. Ennek köszönhetően energetikai korszerűsítés valósul  meg az épületben, hőszivattyúval, napelemmel ellátott fűtésrendszert alakítanak ki az orvosi rendelőben és a rendelők feletti szolgálati lakásokban is, továbbá az épület külső homlokzata is megújul. A fejlesztésre összesen 234,91 millió forintot nyert az önkormányzat.

Szintén küszöbön álló fejlesztés, hogy közel ezer négyzetméternyi területen parkoló újul meg és kap térkő burkolatot a település központi részén, a Kossuth utca posta és óvoda közötti szakaszán. Jelenleg meglehetősen mostoha viszonyokkal találkozhatnak az arra járók, de hamarosan korszerűbb, esztétikusabb parkolási körülményeket biztosít számukra az önkormányzat.

Hálaadó istentisztelet lesz

Nagydorog egyetlen műemlék épülete az idén 250 éves református templom. A helyén egykor az 1720-ban épült oratórium állt, amelyet Szőllősi János prédikátor vezetésével építettek a nagydorogi reformátusok. Évtizedek múltán ez az épület nemcsak leromlott, hanem szűkössé is vált. Mária Terézia 1773 nyarán adott engedélyét egy szilárd anyagokból készülő templom építésére, így az év őszén elbontották az oratóriumot és beszerezték a szükséges építőanyagokat. B. Horváth Mihály prédikátor ideje alatt 1774-ben készült el a ma is látható templomtest. A torony építésére ekkor még nem volt engedély. A tornyot II. József uralkodása alatt, 1788-ban építették meg.

A copf stílusban épült templom így 250 éve szolgálja a nagydorogi reformátusokat, akik a kerek évforduló tiszteletére hálaadó istentiszteletet és nagy szabású ünnepséget rendeznek október 19-én, szombaton 15 órakor. Az ünnepi eseményen igét hirdet Balogh Zoltán a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában