Három éve már nem az önkormányzat dönt erről

2024.09.16. 16:09

Óriási bírság járhat érte: tilos avart égetni

Az őszi időszak beköszöntével a kertben felhalmozódó avar és kerti hulladék kezelésére évtizedek óta megszokott módszer az avarégetés, ennek azonban szigorú jogszabályi keretei vannak, amit sokan nem ismernek. Óriási bírságot kaphat az, aki nem tartja be a szabályokat, a penzcentrum.hu segítségével összegyűjtöttük az erre vonatkozó szabályokat.

Mauthner Ilona

 Nincs bosszantóbb annál, mint amikor az ember kiteszi a szabadba a mosott ruháit száradni, és azokat belepi a büdös füst. Ezzel a jelenséggel gyakran találkozni így ősszel, száraz időben. A jelenség azonban nem csak bosszantó, de óriási bírság is járhat érte.

Óriási bírság járhat érte, mégis csinálják: elégetik az avart, kerti hulladékot
Óriási bírság járhat érte, mégis csinálják: elégetik az avart, kerti hulladékot
Forrás: Illusztráció: Getty Images

Óriási bírság járhat érte, mégis csinálják

Az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló rendelet tiltja az avar és a kerti hulladékok égetését, de ez a tilalom nem vonatkozik az olyan tevékenységekre, mint a kerti sütögetés, a bográcsozás, grillezés, illetve a saját kertben történő tűzgyújtás sem tiltott, amennyiben az nem sérti az említett tűzgyújtási tilalmat.

Korábban önkormányzati hatáskörben dönthettek arról, hogy milyen keretek között engedélyezett vagy tiltott az avarégetés, így az önkormányzatoknak lehetőségük volt teret adni a kerttulajdonosoknak a hulladék elégetésére, de a 2021. január 1-jétől életbe lépő döntés visszavonta ezt a hatáskört.

Megrekednek a szennyező anyagok a házak között

A tiltást indokolja, hogy a levegőminőség és a lakosság egészsége szorosan összefügg. Tanulmányok bizonyítják, hogy a légszennyezettség növeli a vírusos légúti megbetegedések súlyosságát és a halálozások számát is. Minél szennyezettebb a levegő, annál nagyobb a kockázat, főleg hosszabb távú kitettség esetén. A túlzott szén-monoxid-kibocsátás pedig környezetvédelmi szabályozásokba is ütközhet.

Érdemes tudni, hogy 100 kiló avar égetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett beszennyezheti. Szélcsendes időben órákig megrekednek a szennyező anyagok a házak között, és a nyílászárók résein is jelentős mennyiségű füst jut a beltérbe.

A WHO hangsúlyozza, hogy a szennyezettségnek nincs olyan szintje, amely nem okoz egészségügyi károkat.

Az avarégetésre vonatkozó jogszabály értelmében az a magánszemély, aki tiltott helyen vagy időszakban égeti el a kerti hulladékát, legfeljebb 100 ezer forintos bírsággal büntethető. Azonban a kiróható tűzvédelmi bírság összege 20 ezertől hárommillió forintig is terjedhet.


Többféle megoldás is van égetés helyett

Égetés helyett a kerti hulladékok elszállítása is sokkal környezet-barátabb, ennél azonban sokkal jobb megoldás a komposztálás. Ez esetben a növényi részek teljes mértékben elbomlanak, aminek következtében hasznos humusz keletkezik.

Egy átlagos kerti tűz során, amikor vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, hatalmas a légszennyezés, amit a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okoz. Például a növényi részekben lévő szén csak részben oxidálódik, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában