Ezüst fokozattal ismerték el munkáját

20 órája

Takács Lászlóné sokat tett a diáksportért, rangos díjat kapott

Kilenc éve látja el a sportszövetség elnöki tisztét. Takács Lászlóné értékes munkáját nemrég rangos díjjal ismerték el. Egykoron az atlétika terén is letette névjegyét. Bár nyugdíjas, jelenleg is tanít óraadóként.

Szeri Árpád

Takács Lászlóné kilenc évvel ezelőtt vállalta el a Tolna Megyei Fogyatékosok Sportszövetsége elnöki tisztét. Tette ezt több okból is. A bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Iskola nyugalmazott biológia-testnevelés szakos igazgatója számára cseppet sem idegen a sport. 

Takács Lászlóné
Takács Lászlóné a díszoklevéllel és plakettel, alkalomhoz illően sportos környezetben
Fotó: Makovics Kornél

Már 1971-ben megmutatta oroszlánkörmeit, amikor is a serdülők megyebajnokságán 300 méteres síkfutásban az első, 100 méteren a második helyen végzett. Sokoldalúsága bizonyítékaként öt évvel később Bonyhádon, a járás atlétáinak minősítő versenyén gerelyhajításban aranyérmes lett. De a sport iránti elkötelezettség mellett más ösztönző tényező is szerepelt a mérleg serpenyőjében.

– Pedagógusként, intézményvezetőként is nyugtázhattam annak idején, hogy a speciális tagozaton tanuló fiataljaink közül többen is indulnak a szövetség versenyein – mondta Takács Lászlóné. – Lehetőségeinkhez mérten mindig támogattam őket. Hiszen egyértelmű volt számomra és valamennyi kollégám számára, hogy ezen tanulók többsége gyakorlatilag a sport terén szerezhet maradandó sikerélményeket. Mindenkinek látnia kellene azt az örömöt, ami egy-egy eredményes verseny után az arcukon tükröződik... Nekik köszönhetően rengeteg köszönetben, ölelésben és a szeretet megannyi jelében volt részünk a vármegyei sportéletben jól ismert férjemmel, Lászlóval együtt.

Az elnök az eltelt esztendőkben számos sporteseményre kísérte el a szövetség színeiben babérokat gyűjtő fiatalokat. Akik egyébként eddig az ország megannyi helyszínén öregbítették Tolna vármegye jó hírét, méghozzá több sportágban is. Így például atlétikában, labdarúgásban, mezei futásban és zsinórlabdában egyaránt érmek, kupák fémjelzik a kiemelkedő teljesítményt.

Ez a gyűjtemény a múlt hét vége óta újabb plakettel és díszoklevéllel bővült. A gyarapításhoz ez alkalommal a Tolna Megyei Fogyatékosok Sportszövetsége elnöke járult hozzá. Takács Lászlóné ugyanis, érdemes és eredményes munkája elismeréseképpen a Fogyatékosok Diáksportjáért Díj ezüst fokozatában részesült. Az elismerést Budapesten, a Sportok Házában dr. Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára adta át, Szabó László, a FODISZ elnöke és Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke gratulációja közepette.

Az ilyen és ehhez hasonló, a valós teljesítményt honoráló díj természetesen mindig jól eső érzéssel és új erővel tölti fel az elismerés tulajdonosát. Ez pontosan így van Takács Lászlóné esetében is. Ilyenkor egy időre halványulnak a korlátozott anyagi lehetőségek okozta gondok, az állandó odafigyelést igénylő szervezés nehézségei. S megerősödik az az érzés, amit éppen ez a díj is üzen: mégis megérte és megéri.

Takács Lászlóné ma is tanít

Takács Lászlóné (Batári Katalin) 1955. október 17-én született Bonyhádon. A helyi II-es számú Általános Iskola elvégzése után a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolán diplomázott. 1974-től Mázán kezdett tanítani, a bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Iskolába 1980-ba került. 1990-től 2012-ig az intézmény igazgatóhelyetteseként dolgozott, ezt követően bízták meg az iskola vezetésével, a feladatot nagy lelkesedéssel látta el. 2014-ben nyugdíjba vonult. Házas, férje Takács László, Grábóc volt polgármestere, immár huszonegy éve – két ciklus kivételével – megyei közgyűlési képviselő. Két gyermekük született, mindkettő közgazdász végzettséget szerzett. László egy nagy magyar cég ügyvezetője, Viktória az egyik budapesti színház pénzügyi vezetője. Katalin 2015-től és jelenleg is óraadóként tanít több Bonyhád környéki iskolában biológiát. A Grábócért Egyesület elnöke 2015 óta. Négy unoka büszke nagymamája.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában