Átverés

8 órája

A Yettel nevével visszaélve verték át a gyanútlan előfizetőket

Több Tolna vármegyeit is átvertek azok az ismeretlen csalók, akik Yettel-ajándékpont beváltásáról szóló SMS-t küldtek gyanútlan előfizetőknek, benne adathalász linkkel. A megszerzett adatokat felhasználva a neten vásároltak, vagy nagyobb összegeket utaltak el maguknak az átvertek pénzéből – derült ki a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményéből.

Teol.hu

Yettel-ajándékpont beváltásáról szóló kamu SMS-sel verték át az embereket (Fotó: police.hu)

Mint írják, szeptemberben több olyan feljelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint ismeretlenek külföldi (mexikói, amerikai vagy olaszországi előhívójú) telefonszámról küldtek SMS-t a Yettel nevében. A pontok ajándékra váltásához egy adathalász linket küldtek, melyben a bankkártyaadatok megadásán kívül még száz forint elutalását is kérték a becsapott számlatulajdonosoktól.

Egy nő még idejében kapcsolt, gyorsan letiltotta a bankkártyáját, így őt nem tudták megkárosítani. A második asszony nem volt ilyen szerencsés. A kártyaadataival visszaélve ismeretlenek egy indonéz szépségápolási cikkeket forgalmazó cégtől vásároltak 163 000 forint értékben. A telefonjára 5 millió, illetve 2 millió indonéz rúpiás (IDR) vásárlásról kapott üzenetet, átverték.

Egy férfi is feljelentést tett, akinek a telefontársaság nevében küldték meg a csalárd linket, és ő is megadta a bankkártyaadatait. Mivel gyanús volt számára a történet, megszakította a kapcsolatot és letiltatta a bankkártyáját, így akkor nem keletkezett kára. Egy héten belül újabb kalandja volt. Akkor az egyik internetes piactéren eladásra kínált dolgai miatt kapott értesítést, hogy valaki megvenné azokat és a szállítást is intézi. A fuvarozó nevében ismeretlenek egy linket küldtek, melyben az eladótól akarták megszerezni a kártyaadatait! Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a korábbi ügy miatt letiltott kártyát még nem pótolta, így nem tudott adatokat megadni és kilépett az alkalmazásból. A meglepetés másnap érte, mert értesítést kapott a pénzintézettől, hogy a bankszámlájáról több tranzakció során 640 000 forintot utaltak el egy idegen számlaszámra.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy ismeretlenektől kapott linket ne nyissanak meg! Ha valamely szolgáltató nevében érkezik üzenet, ellenőrizzék annak valódiságát! Ha eladni szeretnének valamit, ne adják ki a bankkártyaadataikat! Elég a számlaszám, hogy a vevő utalni tudja a megvásárolt áru ellenértékét!

Amennyiben ilyen vagy hasonló bűncselekmény áldozatává válnak, haladéktalanul jelezzék a pénzintézetnek és tegyenek feljelentést! Az internetes csalásokkal kapcsolatban a kiberpajzs.hu oldalon találnak hasznos információkat.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában