Tanulságos történet

2024.09.17. 20:00

Kitartóan próbálkoztak, de nem sikerült átverni a rendőrség munkatársát

Néhány óra leforgása alatt e-mailben, sms-ben és telefonon is bepróbálkoztak csalók a rendőrség egyik Tolna vármegyei munkatársánál. Eredménytelenül, így a történet mások számára is tanulságos.

Révészné Hanol Erzsébet

A rendőrség egyik munkatársánál néhány óra leforgása alatt többször is próbálkoztak csalók, sikertelenül. Kollégája tanulságos történetét Debreceniné Farkas Edit, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense osztotta meg a nyilvánossággal.

Mint azt a közleményben írja, munkatársuk éjfél után nem sokkal az MVM nevében egy számlatartozásról kapott felszólítást e-mailben, a valódihoz szinte megtévesztésig hasonlító formában. Igaz, a feladó valamilyen francia címről küldte a levelet, és Áramszolgáltatóként aposztrofálta magát. Ezt az apró eltérést nem feltétlenül veszi észre a gyanútlan felhasználó, és ha a befizetési linkre kattintva megadja a bankkártya adatait, máris átengedi az irányítást a pénze fölött.

A hivataloshoz megtévesztésig hasonlító levél, de van néhány árulkodó jel
A hivataloshoz megtévesztésig hasonlító levél, de van néhány árulkodó jel
Forrás: TVMRFK

Kicsivel később sms érkezett, amiben azt állították, hogy gyermekének új száma van, mivel a régi telefonja elromlott, és küldjön neki egy WhastApp (!) üzenetet. Helyesen: WhatsApp. Ezzel sem sikerült túljárni a rendőrségi dolgozó eszén. Felhívta a gyermekét, és meggyőződött róla, hogy nem romlott el a telefonja, így hát nem küldött üzenetet. Debreceniné Farkas Edit ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy korábban volt, aki küldött. Azután kapott egy felkérést, hogy átmeneti anyagi nehézségek miatt fizessen ki valamilyen tartozást a telefont elhagyó gyermek helyett, és a megadott külföldi számlaszámra gyorsan el is utalta a kért összeget. Mindez persze egy újabb csalási trükk volt.

Érdemes figyelmesen elolvasni az üzenetet, és meggyőződni annak igazságtartalmáról
Érdemes figyelmesen elolvasni az üzenetet, és meggyőződni annak igazságtartalmáról
Forrás: TVMRFK

Délután +964-es iraki előhívóval érkezett hívás, ám csak egyet csörrent a telefon. Miután a kolléga beírta a számot az internetes keresőbe, hamar kiderült, hogy sokakat hívogattak az elmúlt időszakban iraki számokról. Mivel nem vette fel és vissza sem hívta, nem derült ki, mit szerettek volna. A lényeg, hogy ilyen és hasonló üzenetek, hívások esetén mindenki legyen óvatos és egészségesen gyanakvó. Hozzátartozóik nevében küldött üzenetekre is csak azután válaszoljanak, miután meggyőződtek arról, hogy valóban tőlük érkezett a kérés. Idegenektől érkező linkeket ne nyissanak meg, ne fogadjanak külföldi előhívóval jelzett hívásokat, és ne hívjanak vissza gyanús telefonszámokat!

Az internetes csalásokkal kapcsolatban a kiberpajzs.hu oldalon találni további hasznos információkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában