Teol.hu videó

21 órája

Báta van leginkább veszélynek kitéve, itt jövő hét elején tetőzhet a Duna (videó)

Vármegyénkben leginkább Báta van kitéve az árvízveszélynek. A településen most azon vannak, hogy mire megérkezik az árhullám, felkészülten várják azt.

Révészné Hanol Erzsébet

Egymás után fordulnak a homokkal megrakott pótkocsit húzó traktorok Bátán. A település kritikus pontjaihoz hordják a homokot. A faluban napról napra fokozódik az árvízvédelmi készülődés, ahogy közelít az árhullám. Néhány, mélyebben fekvő házat már körülvettek homokzsákokkal, emellett a csapadékvíz-elvezetők kifolyóit zárják el, hogy onnan ne tudjon visszafolyni a víz, illetve megerősítik a töltést az ártérben.

Báta Duna menti utcájában erősítik a töltést
Báta Duna menti utcájában erősítik a töltést
Fotó: Makovics Kornél

Tudják, hogy mi a teendő, ha jön az árvíz

A nyolcvan éves Bagényi János bácsi otthona kapujából figyeli a munkálatokat. – Ha tizenháromban meg tudták oldani, akkor most is menni fog – mondta, utalva a legutóbbi nagy dunai árvízre. Azt is megmutatta, hogy akkor a házával szemben lévő töltésen még két sorban álltak a homokzsákok, így tudták megfogni a vizet. – Negyvenhat éve élünk itt a feleségemmel. Tenni már nem tudunk semmit, csak remélni, hogy most sem viszi el az ár azt, amink van – folytatta János bácsi. Arról is beszélt, hogy a tőlük nem messze lakó fiánál kedden már homokzsákokat pakoltak, biztonságba helyezték, amit lehetett, mert az ő háza közelebb van a vízhez.

Másutt közmunkások készítettek elő homokzsákokat, illetve gyérítették a bozótost, hogy hozzá lehessen férni a védelemre szoruló területekhez. Vezetőjük azt mondta, a bátaiaknak már nagy tapasztalata van az árvízi helyzet kezelésében. Évekig nyugtuk volt a víztől, de korábban rendszeresen meg kellett küzdeniük a magas vízállásokkal. – Tudjuk, mit kell tenni, csak legyen eszköz hozzá – mondták.

Huszárné Lukács Rozália polgármester 2013-ban már bizonyította rátermettségét, de mint mondta, nem gondolta volna, hogy polgármestersége végén ismét hasonló mértékű árhullámmal kell szembenéznie. Ezekben a napokban a depók kialakítása zajlik, hordják a homokot, érkeznek hozzá a zsákok. A szivattyúteleptől hosszan, a Bercsényi utca végéig van szükség védekezésre, nagyjából két és fél kilométer hosszan készülnek az áradásra Bátán.

A Vízügyi Igazgatóság védelmi osztaga felállt

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) tájékoztatójából kiderül, hogy szerdán kitűzték a településen a 2013-ban levonuló árvíz szintjét, ami segíti a szükséges védművek kiépítését Báta ártéri részén. Arról is írtak, hogy szeptember 18-án 6 órától I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Paks-Bölcskei és a Siótorok-Paksi árvízvédelmi szakaszon, valamint a Báta-Siótorok-Szekszárdi árvízvédelmi szakasz dunai gátőrjárásaiban, így a Bátaiban, a Pörbölyiben, a Lankóciban és a Keselyűsiben.

Napról napra emelkedik a Duna vízszintje
Napról napra emelkedik a Duna vízszintje
Fotó: Makovics Kornél

A jelenlegi hidrológiai előrejelzés alapján, a védelmi szakaszokon II. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállásra készülnek. Mint írják, a a Vízügyi Igazgatóság védelmi osztaga felállt, a vármegyében jelenleg harmincan vesznek részt a védekezésben, szeptember 20-ától pedig közel százra emelkedik a létszám. A fokozott figyelmet igénylő településeken, Paks, Dunaföldváron és Báta térségekben az igazgatóság biztosítja a vízügyi műszaki irányítást az önkormányzati védekezéshez.

Az előrejelzések alapján Dunaföldváron és Pakson hétfőn, Domborinál kedden, az Árvízkapu alvíz állomáson kedd-szerda környékén, míg Bátánál szerdára várható a tetőzés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában