Égi jelenség

2024.09.16. 16:45

Az év egyetlen részleges holdfogyatkozása lesz látható szerda hajnalban

Szerda hajnalban, azaz szeptember 18-án különleges csillagászati jelenségnek lehetünk tanúi: az év egyetlen részleges holdfogyatkozása válik megfigyelhetővé. Hatházi Gergely adott tanácsokat, mikor érdemes az eget figyelni.

Farkas Eszter

A holdfogyatkozás különleges jelenség, amelyre telihold idején kerülhet sor. Akkor beszélünk részleges holdfogyatkozásról, amikor a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső, úgynevezett umbra részébe. Ez azt jelenti, hogy a Föld eltakarja a Nap fényét a Hold egy részéről, és ilyenkor a Hold felszínére a Föld szürkés-sötét árnyéka vetül.

A tavaly októberi holdfogyatkozás
A tavaly októberi holdfogyatkozás
Fotó: Hatházi Gergely

– Azonban ezúttal egy meglehetősen szerény mértékű fogyatkozás várható, hiszen csupán a Hold felszínének három és fél százalékát fogja eltakarni a Föld árnyéka - mondta el Hatházi Gergely, gyönki amatőr csillagász. Ennek ellenére azok, akik korán kelnek, megfigyelhetik az égi kísérőnk halványabb, árnyékolt részét.

Mikor és hol figyelhető meg?

A részleges holdfogyatkozás szeptember 18-án, a hajnali órákban következik be. Az esemény a holdnyugta előtt lesz a legjobban látható, azonban kissé nehézkes körülmények között figyelhetjük majd meg, mivel a Hold alacsonyan, a délnyugati horizont közelében, mindössze húsz-huszonöt fokos magasságban helyezkedik el. Fontos, hogy a délnyugati égboltot figyeljük, ha az időjárás is kedvező, azaz nem borítja felhő az eget.

– Az esemény legizgalmasabb része hajnali négy óra tizenkettő perckor kezdődik, amikor a Föld árnyéka eléri a Hold jobb felső peremét. A fogyatkozás csúcspontja háromnegyed ötkor lesz, ekkor a Hold kis része a legnagyobb mértékben kerül árnyékba. Végül, negyed hatkor a Föld árnyéka elhagyja a Holdat, és az esemény véget ér.

Illusztráció
Fotó: Hatházi Gergely

Miért különleges a részleges holdfogyatkozás?

Bár az idei részleges holdfogyatkozás mértéke csekély lesz, mindössze a Hold felszínének egy apró szelete kerül árnyékba, mégis különleges élmény lehet azok számára, akik érdeklődnek a csillagászat iránt. A telihold amúgy is magával ragadó látvány, de egy holdfogyatkozás további misztikumot kölcsönöz ennek az égi jelenségnek. Minden holdfogyatkozás egyedi és megismételhetetlen, ezért érdemes megfigyelni, amikor csak tehetjük.

Egy kis visszatekintés

A mostani részleges holdfogyatkozás előtt utoljára 2023. október 28-án volt hasonló jelenség megfigyelhető. Akkor a holdfogyatkozás este, helyi idő szerint huszonkettő óra tizennégy perckor érte el legnagyobb mértékét. 

A szeptemberi részleges holdfogyatkozás ugyan nem lesz pazar látvány, de mindenképp megér egy pillantást. Ha tiszta az égbolt, és megfelelő helyen tartózkodunk, ahol rálátásunk van a délnyugati horizontra, érdemes figyelni az éjszakai eget, és megcsodálni ezt a ritka jelenséget. 

Fotó: Hatházi Gergely

– Az események pontos helyi idő szerinti kezdésére figyeljünk, összesen egy órán keresztül lesz jól látható. Hajnali négy óra tizenkettő perckor indul a részleges fogyatkozás, a csúcspontot fél órával később éri el, a jelenség vége pedig negyed hatkor várható. Készítsük elő távcsöveinket és fényképezőgépeinket, és élvezzük az égi kísérőnk és Földünk különleges találkozását. Farkas Eszter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában