Emelkedik a vízállás a Dunán

2024.09.16. 15:23

Mentik, ami menthető az árvíz elől

Az ártéri ingatlantulajdonosok mentik az értékeiket, mielőtt ideérne a Dunán levonuló árhullám. Napokon belül térségünkbe is megérkezik az árvíz.

Révészné Hanol Erzsébet

Hétfő délelőtthöz képest szokatlanul nagy volt a forgalom a Bóni-fokhoz vezető töltésen. Voltak, akik hűtővel, fűnyírókkal megpakolt utánfutókkal tartottak onnan a város felé, mások éppen a hétvégi házukhoz autóztak, hogy a közelgő ár elől mentsék, ami menthető. – Múlt héten még alig volt víz az öbölben, hatalmas volt a szárazság, most meg itt pakolunk – mutatott körbe a nyaralójában Róbert, akinek az egyik barátja segít felcipelni, minden mozdíthatót az ingatlan emeleti részére. A férfi arra számít, hogy körülbelül egy méter magasan áll majd a víz az épületben. Mint mondta, a 2013-as dunai árvíz idején jó félméterrel magasabban tört be a víz. A legutóbbi áradásokkor, tavaly decemberben és nyár elején pedig szerencséje volt, a küszöbnél megállt a víz.

Amit csak lehet, a felsőbb szintre pakolnak a bóni-foki ingatlantulajdonosok
Amit csak lehet, a felsőbb szintre pakolnak a bóni-foki ingatlantulajdonosok
Fotó: Mártonfai Dénes

A vízügy irányítja az árvíz elleni védekezést

Néhány házzal arrébb, a Duna mellett egy fiatal nő rendezte a teraszon a kerti búrotokat és a gyerekjátékokat. Elmondta, hogy néhány éve vették a nyaralót. Sokáig nem kellett szembenézniük magas vízállással, most viszont egy éven belül ez már a harmadik ilyen eset. Ráadásul a nyáron kiköltöztek a a férjével és két gyermekükkel az ingatlanba, új bútorokat, gépészeti berendezéseket vásároltak. Ezeket igyekeznek most biztonságba helyezni. S amíg nem lakható újra a kis ház, addig visszaköltöznek korábbi otthonukba. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében azt írják, több mint félezer szakember vesz részt a védekezésben az északi és nyugati országrészben, harminc műszaki irányítójuk pedig az önkormányzatokat segíti. A katasztrófavédelemtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy központi szinten és minden árvíz által érintett vármegyében területi szinten is operatív törzset hoztak létre, amelyek a nap 24 órájában koordinálják a kárfelszámolást és az árvízi felkészülést.

A védekezést szakmailag a vízügy irányítja, a katasztrófavédelem az önállóan védekező önkormányzatoknak nyújt segítséget, amelyek az önkormányzati védvonalon lépnek fel az árvíz ellen. Ahol árvízvédelmi készültség lép érvénybe az önkormányzati védvonalakon, ott katasztrófavédelem szükség esetén kiegészíti az önkormányzat rendelkezésére álló erőit és eszközeit. Folyamatosan biztosítja a védekezés logisztikai feltételeit, mobilgátakat, szivattyúkat, homokzsákokat, egyéni védőruhákat, homokzsáktöltéshez szükséges eszközöket, segíti az eszközök és erők szállítását.

Napról napra emelkedik a vízállás a Dunán
Napról napra emelkedik a vízállás a Dunán
Fotó: Mártonfai Dénes

Kiemelt figyelem kíséri Bátát

Horváth István, a szekszárdi térség országgyűlési képviselője Facebook-oldalán tette közzé, hogy vasárnap kora este egyeztetett dr. Balázs Gáborral, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével a vármegyét érintő árvízi helyzetről. Azt írta, az igazgatóság, valamint a vízügy szakemberei mindent megtesznek a Dunán érkező árvíz elleni védekezés érdekében. „Előreláthatólag szeptember 19-20-tól várható a legmagasabb vízállás. Kiemelt figyelem kíséri Báta települést. Vármegyénk többi vízfolyásán nincs árvízveszély.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában