Kiskert

2024.09.16. 13:57

Így érdemes komposztálni

A komposzt levegőssé változtatja a talaj szerkezetét, és javítja annak víztartó képességét, írja a Lakáskultúra magazin. Komposztálásra fel!

Teol.hu

A komposzt alapanyagát rétegezve kell lerakni a szabadon álló komposztdombra, a belül levegőző műanyag edénybe vagy egyoldalt szellőző fakeretbe. Egy méter magas komposzttároló aljára tizenöt centiméter vastagon terítsünk szerves hulladékot, tömörítsük, szórjunk rá trágyát, majd két-három centiméter földet. 

Így érdemes komposztálni
Jó tesz a környezetnek, jó tesz a kertnek (Fotó: Lakáskultúra)

A lebomláshoz elengedhetetlen nedves meleget a meglocsolt halomra borított ponyvával biztosíthatjuk. Helykímélő megoldás a vesszőfonatos komposztálókas, körülötte epret vagy zöldségeket nevelhet. A komposzt érését meggyorsító humusztrágyát és aktivátort a megfelelő vastagságban kell szétteríteni a rétegeken. Az érettség teszteléséhez vegyünk ki alulról egycserépnyi komposztot, és vessünk bele zsázsát. Ha egyenletesen, szép zölden kihajt, akkor kész a házi talajjavító. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában