Bulvár-celeb

5 órája

Mérgező a csírás krumpli? Itt a válasz

Az egyik legsokoldalúbb zöldség sokak kedvence. De sokan nem tudják, akkor is biztonsággal megehetik-e a krumplit, ha már csírás.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kitreel

A krumplit valószínűleg mindenki szereti. Sokféleképpen elkészíthető, olcsó és finom. Bár hideg és száraz helyen, ideális körülmények között tárolva vagy a kamrában is sokáig eláll, egy idő után azonban sajnos megjelennek rajta a csírák. Van, aki ilyenkor kidobja a szemétbe, más viszont lehet, hogy még teljesen nyugodtan megeszi. De ki teszi jól?

Valóban mérgező a csírás krumpli?

Talán megdöbbentő, de a válasz igen. Ha egy krumplin csírák jelennek meg, egy enyhén mérgező anyag, szolanin termelődik. 

Ha túl sok szolanint fogyasztunk, az irritálhatja a nyálkahártyát, és hasfájást, hasmenést, hányást is okozhat.

Szerencsére azonban nem minden esetben kell kidobni a csírás krumplit. Ha ugyanis a csírák 1 centiméternél rövidebbek, a méreg koncentrációja még alacsony ahhoz, hogy bajt okozzon az emberi szervezetben.

Ezenkívül azonban még tudnunk kell néhány dolgot, ha el szeretnénk fogyasztani a csírás krumplit – a life.hu cikkében mindenre választ kaphatunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!