Közlekedés

2024.06.27. 09:42

Korszerűbb és egységesebb: megújul a magyar vasúti műszaki szabályozás

Korszerűbb, egységesebb és az uniós előírásokkal harmonizáló új magyar vasúti műszaki szabályozás készül. A Vasúti Műszaki Előírások (VME) megalkotásában a hazai vasúti szektor minden piaci szegmense részt vesz, az új szabályok tervezett októberi bevezetését követően az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM) tartozó Vasúti Műszaki Bizottság szakmai bemutatókkal és konzultációval segíti a piaci szereplőket – jelentette be csütörtöki közleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium, írja az MTI.

MW

Vonat a Balatonmáriafürdő vasútállomáson a mintegy 215 millió forintból felújított felvételi épület átadásának napján, 2023. május 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Az új szabályozást 2024. június 27. és 2024. július 7. között minden érdeklődő véleményezheti a https://vmb.kti.hu/ címen.

Az idén 30 éves Országos Vasúti Szabályzat I. kötete (OVSZ I.) helyébe lépő új, Vasúti Műszaki Előírások mérföldkövet jelent a magyar vasúti szabályozás történetében. Nemcsak egységesebben, pontosabban és részletesebben fogalmazza meg a korszerű vasúti rendszerrel szembeni elvárásokat és követelményeket, de harmonizál az európai uniós szabályozással, biztosítva az átjárhatóságot, valamint az uniós források leghatékonyabb felhasználását – tájékoztatott a minisztérium.

Hozzátették: az új szabályozás meghatározza a követelményeket a tervezés, a kivitelezés, az üzemeltetés, valamint a megfelelőségértékelés területén az infrastruktúrától a járműveken át az esélyegyenlőség biztosításáig minden szakterület számára, azaz mindenkit érint, aki közvetlenül vagy közvetve részt vesz, illetve kapcsolódik a vasúti beruházásokhoz.

Az új követelményrendszer megalkotásában a hazai vasúti szektor valamennyi piaci szegmense részt vesz, a tervezetek nyolc albizottságban összesen csaknem 100 szakember, köztük tervezők, kivitelezők, gyártók, üzemeltetők, az egyetemek, a hatóságok és a vasúti érdekképviseleti szervezetek által delegált szakértők munkája nyomán születtek meg.

Az ÉKM által a vasúti műszaki előírások és szakmai állásfoglalások kidolgozása érdekében életre hívott Vasúti Műszaki Bizottság és a koordinációs feladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. a VME-tervezetek, valamint a szabályozásban rejlő új lehetőségek megismertetése érdekében webináriumok formájában vasútszakmai bemutatókat szervez azon piaci szereplők és szervezetek részére, akik a fenti honlapon regisztrálnak – tájékoztatott a minisztérium.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában