Önazonosság

2024.06.26. 12:53

Navracsics Tibor: ismerjék el önállóan hungarikumként a badacsonyi kéknyelűt

A kéknyelű csak Magyarországon termő szőlőfajta, fő termőterülete Badacsony és környéke, ezért a közigazgatási és területfejlesztési miniszter arra kéri a a hungarikum bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott döntését.

MW

A badacsonyi kéknyelű önállóan hungarikumként elismerését kérte Navracsics Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Badacsony és a badacsonyi kéknyelű nélkül a magyar kultúra sem lenne olyan, mint amilyennek ismerjük - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerdán Badacsonytomajon, arra kérve a hungarikum bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott döntését, és ismerje el a badacsonyi kéknyelűt önálló hungarikumként.

Navracsics Tibor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének badacsonyi kutató állomásán tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: 

nemcsak elhibázottnak, hanem érthetetlennek is tartják a hungarikum bizottság elutasító döntését, hiszen a badacsonyi kéknyelű minden olyan kritériumot teljesített, amely a hungarikummá nyilvánítás előfeltétele.

Badacsony a magyar, illetve a közép-európai kultúrtörténetnek is meghatározó szereplője, emellett már önmagában is olyan karakteres magyar táj, amely egész Európában ismert - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: "a badacsonyiaknak a kéknyelű önazonosságot jelentő és önazonosságot erősítő pont".

SZÕKE Barna; NAVRACSICS Tibor; BORBÉLY Tamás; BENCZIK Zsolt
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter arra kérte a hungarikum bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott döntését, és ismerje el a badacsonyi kéknyelűt önálló hungarikumként
Fotó: Krizsán Csaba / Forrás: MTI

A tárcavezető hangsúlyozta: méltán szerepelnek a listán olyan borok, mint a tokaji aszú, vagy az egri bikavér. Azonban úgy gondolják, hogy a balatoni borvidék valamint Badacsony és környéke is legalább annyi jogot érdemel, mint az ország más borvidékei - mondta.

Azzal, hogy a hungarikum bizottság a badacsonyi kéknyelűt önállóan elismeri - a tokaji aszúhoz és az egri bikavérhez hasonlóan - olyan jóvátételt hajthat végre, amelyet a Badacsonyban élők megérdemelnek - emelte ki Navracsics Tibor.

Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke elmondta: a badacsonyi kéknyelű 2013-ban került be a magyar értéktárba, és tíz év elteltével kezdeményezték, hogy hungarikummá váljon.

A kéknyelű csak Magyarországon termő szőlőfajta, fő termőterülete Badacsony és környéke. Ezért az egyesület elnöke szerint alkalmas arra, hogy külföldön és belföldön is a magyarsággal azonosítsák.

Hozzátette: a kéknyelű a badacsonyi közösség életének is része, virágzásához kapcsolódóan már több évtizede, nagy érdeklődés mellett tartanak rendezvényeket.

A sajtótájékoztatón az ügy melletti támogatásukat kifejezve részt vett Borbély Tamás, a Badacsony Hegyközség elnöke, Szőke Barna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete badacsonyi kutató állomásának igazgatója, valamint Benczik Zsolt, a badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend elnöke is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában