Tokaj Wine Congress

2 órája

Tizennégy ország borászati szakemberei találkoznak Tokajon

A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal szervezi meg a Tokaj Wine Congress nemzetközi kongresszust, melynek a világörökségi Tokaji borvidék ad otthont. A Debreceni Egyetemmel közös szervezésű szakmai esemény Sárospatakon és számos Tokaj-hegyaljai helyszínen valósul meg 2024. október 27. és 30. között.

MW

Forrás: Tokaj Wine Congress

A kongresszus célja, hogy a tizennégy országból érkező külföldi szakemberek, kutatók, borászok és szőlészek előadásai által a magyar szakma képviselői átfogó, naprakész elméleti és gyakorlati ismereteket kapjanak e tudományterület friss kutatásairól, technológiai eredményeiről, valamint a szőlészethez és borászathoz kapcsolódó szolgáltatási ágazatok innovatív lehetőségeiről, amelyek gyakorlati alkalmazása hozzájárulhat a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez – tájékoztattak a szervezők.

A konferenciára neves szakembereket várnak a Tokaj-Hegyalja Egyetem nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően
Fotó: Ripka Gergely / Forrás: Tokaj Wine Congress

„Fontosnak tartjuk, hogy a kongresszuson olyan innovatív megoldásokról essen szó, amelyek választ adnak a szőlészetben és borászatban folyamatosan felmerülő kérdésekre. Sok probléma globális jelentőségű, melyekre a külföldi kollégákkal közösen keressük a gyakorlat orientált megoldást. A Tokaj-Hegyalja Egyetem kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a szakma nemzetközi és hazai képviselői megosszák legújabb kutatási eredményeiket a szakemberekkel és a szélesebb közönséggel is” – fogalmazott Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora. 

A kongresszus öt tematikus szekcióban zajlik majd, amelyek mindegyike a szőlészet és borászat aktuális kérdéseit tárgyalja. A környezeti és gazdasági fenntarthatóság, a hatékonyság javítása, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a digitalizáció és robotika alkalmazhatósága a munkafolyamatokban kiemelt témaként szerepel a programban. 

A borászat területén a természetes édes borok készítésének új kutatási eredményei mellett szó lesz a buborékos italok, a gyöngyöző és habzó borok, valamint a pezsgőkészítés legfrissebb fejlesztési irányairól is. Emellett külön szekció foglalkozik majd a bor és az egészség kapcsolatával, ahol a Tokaj-Hegyaljai Egyetem ezirányú kutatásainak eredményeit ismerhetik meg a résztvevők. A kutatások a tokaji borok egészségügyi hatásait vizsgálják, nemzetközi szakértők pedig beszámolnak majd a borok bioaktív vegyületeinek a hatásairól. 

Az örökségvédelem és borturizmus szekcióban a szőlészet és borászat kulturális öröksége mellett a borturizmus legújabb trendjei és annak kutatási eredményei éppúgy napirenden lesznek, mint a bor írott öröksége, vagy művészetekben való megjelenése. A kongresszus szervezői a helyszínválasztással is alátámasztják az épített örökség és a borkultúra kapcsolatának fontosságát.   

Az ember és természet együttes tájalakító munkáját megtestesítő helyszín a világon egyedülálló, ezért is érdemelte ki Tokaj-Hegyalja 2002-ben a Világörökségi címet. A szakmai és szabadidős programok alkalmával a résztvevők személyesen is megismerhetik e különleges tájegységet.

A borászat közgazdaságot érintő témái között dolgozzák fel a borágazat versenyképességének fenntarthatóságát, a márkaépítés fontosságát, a fogyasztói szokások változását. A harmadik napon a szekciók témái bővülnek, így kerül terítékre a borászati oktatás jövője is.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában