Gazdasági növekedés

2 órája

Nőtt a nyugdíjak vásárlóereje

Nőtt a nyugdíjak vásárlóereje 2010-hez képest, a gazdasági növekedésből jelentős összeget fordítottak a nyugdíjasok támogatására − mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában szerdán Budapesten.

MW

Illusztráció

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A tárcavezető a bizottsági meghallgatásán kiemelte: a kormány vállalásai teljesültek, 2010-hez képest a nyugdíjak reálértéke 20 százalékkal nőtt, januártól 6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, így az idén is emelkedés lesz reálértéken.

A kormány 2010-es megalakulásakor stabil vásárlőerőt ígért a nyugdíjakhoz, ami kiegészült a 13. havi nyugdíj visszaépítésével. A vállalások teljesültek

− húzta alá. Hozzátette: minderre úgy került sor, hogy 2005 és 2010 között 5 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke.

VARGA Mihály
Varga Mihály pénzügyminiszter 
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

A képviselőknek a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó kérdéseire kijelentette: az nincsen tervben, ilyen kormányzati dokumentum nem készült.

Hangsúlyozta: 

nincs olyan kormányzati terv, amely a „Nők 40” eltörlését eredményezné, mert az sikeres, nem változtatnak rajta.

A magyar nyugdíjrendszerről elmondta: elkezdték azt megtisztítani azoktól az elemektől, amelyek nem oda tartoztak, így hosszabb távon stabilabb lett, emellett több lett a járulékfizető, mivel többen dolgoznak. 

A népességfogyás lassult, de nem állt meg, ugyanakkor a termelékenységi ráta nőtt, ami szintén hozzájárulás a nyugdíjrendszer finanszírozhatóságához.

Megjegyezte: eddig összesen már 344 milliárd forint nyugdíjprémiumot fizettek, öt alkalommal.

Rezsicsökkentésre több mint 1300 milliárd forintos alap van a költségvetésben, ami szintén segíti a nyugdíjasokat.

A nyugdíjrendszer stabil, finanszírozása hosszú távon biztosított

− összegezte a tárcavezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában