Krimi

2024.06.21. 03:05

Majdnem egy egész család meghalt a gombapörkölttől

Gyilkos galóca miatt került kórházba négy ember Kápolnán. Az egyik gyerek életét csak májátültetéssel tudták megmenteni.

MW

Így néz ki a gyilkos galóca

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jaroslav Machacek

Gyilkos galócából készített pörköltet egy kápolnai lány, aki ezzel a 19 éves párját és annak családját is megölhette volna. Összesen négyen lettek rosszul, akik közül hárman kiskorúak: egy 13 éves lánynak olyan súlyosan károsodott a mája, hogy májátültetésre volt szüksége. A gyerekek édesanyja könnyek közt nyilatkozott a Tényeknek a kórházból.

– Én éreztem az illatán, hogy nagyon erős, nagyon kegyetlen illata van, ezért visszatettem a csomagba, majd kidobtam a kukába – mondta az édesanya.

Mint kiderült, a fia barátnője valamiért mégis megfőzte a galócákat. Szerencsére a mérgezés után mindannyian megfelelő orvosi ellátásban részesültek.

Ez a gomba nagyon veszélyes: a gyilkos galóca számlájára írható a gombamérgezések miatti halálesetek kilencven százaléka világszerte.

– A harmadik-negyedik napra elkezd a májkárosodás kialakulni, és annak a megállítása már gyakorlatilag egy heroikus közdelem - mondta Vajda Zsolt, a Heim Pál Országos Gyermekgyóyászati Intézet osztályvezető főorvosa a Tényeknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!