Váratlan siker

2024.04.22. 15:28

Fucsovics Marozsán sarkában és néhány lépésre Párizstól

Fucsovics Márton három év után jutott ismét ATP-torna-döntőjébe és hat után nyert újra versenyt. A magyar teniszező fordulatos mérkőzésen múlta felül az argentin Mariano Navone-ét a bukaresti ATP 250-es viadal fináléjában. Fucsovics a sikerének köszönhetően várhatóan az 53. helyre ugrik előre a világranglistán, egyúttal nagyon közel került a párizsi olimpiai részvétel kivívásához.

MW

Fucsovics Márton

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Rodrigo Antunes

Három évvel ezelőtt a tokiói olimpián Fucsovics Márton képviselte a magyar színeket, de sok sikerélményben nem lehetett része, mert sérülés miatt végül nem tudott kiállni az első fordulóban Hubert Hurkacz ellen. Jelenleg viszont nagyon jó esélye kínálkozik arra, hogy Párizsban immár valóban olimpikonná váljon a nyíregyházi játékos, miután a jövő heti világranglistán 29 helyet javítva az 53. helyen áll majd.

Fucsovics Márton három év után jutott ismét ATP-torna-döntőjébe és hat után nyert újra versenyt
Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / Forrás: AFP

Váratlan siker

Bár Fucsovics Márton semmiképpen sem mondható salakspecialistának, mégis úgy léphetett pályára vasárnap Bukarestben, hogy Mariano Navone ellen mind salakon, mind összességében karrierje második ATP-győzelmére hajtott. Fucsovics Márton 2018-ban, Genfben emelhetett magasba ATP-trófeát, azóta két keménypályás döntőt veszített el Danyiil Medvegyev (2019, Szófia), illetve Andrej Rubljov (2021, Rotterdam) ellen – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A magyar játékos káprázatos teljesítményt nyújtott Bukarestben, hiszen csak a negyeddöntőben Corentin Moutet ellen veszített játszmát, a döntőben pedig 2 óra 7 percnyi játék után múlta felül az argentin Mariano Navone-ét.

Nem számítottam erre az eredményre, hiszen nagyon sok idő, majdnem hat év telt el, mióta legutóbb ATP-tornát nyertem. Nagyon örülök a sikernek, itt voltak a szüleim is, és annyian szurkoltak nekem, hogy sokszor úgy éreztem, mintha otthon játszanék

– mondta a díjátadón Fucsovics Márton, aki köszönetet mondott új edzőjének, Kellner Ádámnak is

Fucsovics az 53. helyre lépett előre a világranglistán, és így nagy esély kínálkozik arra, hogy a rutinos játékos kiharcolja a párizsi olimpiai kvótát. Az ötkarikás játékok tenisztornáján ugyanis a férfi és a női egyesben a június 10-én kiadott világranglista első 56 helyezettje szerepelhet, azzal a kiegészítéssel, hogy egy nemzetből maximum négy játékos vehet részt a tornán. Ennek köszönhetően általában még a 65-70. hely környékéről is oda lehet kerülni a résztvevők közé, s perpillanat a 63. hely még olimpiai részvételt érne.

Marozsán is ott lesz

Fucsovicsnak még 120 megvédendő ranglistapontja van a június 10-i zárásig, s ha addig nem szerez egyetlen pluszpontot sem, csak megvédi a 120-at, szinte biztosan ott lesz a vonal fölött. A megvédendő pontjai nélkül Fucsovics a 67. helyre esne vissza, ám a ranglista zárásáig még ő is szerepel több tornán – például a május végén induló a Roland Garroson –, ráadásul a többieknek is akadnak védendő pontjai addig.

A világranglistán a legelőkelőbb helyen jegyzett magyar játékos Marozsán Fábián kikapott a barcelonai salakpályás férfi tenisztorna nyolcaddöntőjében, de két helyet így is javított a pozícióján, legjobb magyarként a 37. helyen áll

– derült ki a Magyar Nemzet oldaláról

RUNE, Holger; MAROZSÁN Fábián
Marozsán Fábián ünnepel
Fotó: Rebecca Blackwell / Forrás: MTI/AP

Az élen továbbra is a szerb Novak Djokovics, az olasz Janik Sinner és a spanyol Carlos Alcaraz foglalja el az első három helyet. Marozsán egyébként már március végén a negyeddöntőig menetelt a miami 1000-es tornán, ezzel akkor 19 helyet javított az előző rangsorhoz képest, és 2022 februárja óta ő volt az első magyar férfi az első negyvenben. A Hajdúszoboszló SE játékosának így nem sok dolog miatt kell már aggódnia, szinte biztos a helye az ötkarikás játékokon.

A legjobb 200 között a legnagyobb zuhanás a harmadik számú magyar játékos nevéhez fűződik: Piros Zsombor 38 helyet esett vissza, így most a 160. A nőknél Bondár Annna visszakerült a legjobb száz közé. A ranglistán tizenhárom pozíciót javítva a 95. Gálfi Dalma két helyet rontva a 137., Udvardy Panna egyet visszacsúszva a 151., míg a párosban vasárnap versenyt WTA-tornát nyerő Babos Tímea maradt a 180.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában