Párzási időszak

2023.11.17. 10:51

Párjától menekülhetett az emu tojó Dombóváron

Dombóvár-Szőlőhegy lakosai nagyméretű futómadarak, emuk párzási csörtéjébe csöppentek szerdán, amikor felfedezték a párjától menekülő, a városban sétálgató tojó emut. A gazdái szerencsére már rátaláltak, és hazavitték a többi madárhoz.

Brunner Mónika

Az emut óvatosan megközelítette, majd lefotózta olvasónk (fotó: Facebook)

Mint arról beszámoltunk, egy közel kétméteres futómadár tűnt fel Dombóvár-Szőlőhegyen, egyik olvasónk fényképet is készített a nagytestű állatról, amelyről később kiderült, hogy egy emu, a világ legnagyobb madarainak egyike. 

Lapunk megtalálta az elszabadult emu gazdáját, a Magyar Állami Vasútnál dolgozó Szente Csanádot, aki elmondta, hogy nem is tudták, hogy az emujuk elhagyta a családi házuk udvarát, erről ők is a közösségi oldalon értesültek, ahova kitették az emuról készült fényképet. 

– Sokan hívtak, hogy látták az emunkat. Hét–nyolc éve tartok több emut családi házunk udvarán hobbi szinten az egyik ismerősöm hatására, akinek szintén vannak emujai. Kis gazdaságot működtetek, tele birkákkal, kecskékkel, libákkal, kacsákkal és emukkal – mondta. 

Tájékoztatása szerint az emuknál jelenleg párzási időszak van, az történhetett, hogy ahogy a kakas emu hajtotta a tojót, az kiugrott a két méteres kerítésen. Lehet, hogy már azelőtt este, mielőtt a dombóvári lakosok felfedezték. Néhány száz méterrel kóborolt gazdája családi házától, ezért könnyen rátaláltak. 

Adódik a kérdés, hogy hogyan lehet végül hazavinni egy ilyen hatalmas madarat. Szente Csanád elárulta, hogy ha az emuknak mutatnak valamilyen színt, akkor mennek a szín után. Ő egy piros kabátot lengetett az emu előtt, amely így hazasétált vele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában