A tudósok szerint van még pár évünk

2023.12.10. 08:15

Az univerzum születése gyors és zajos volt, a halála egészen más lesz

Az emberiséget mindig is érdekelte, mikor jön el a világvége. Így év vége felé közeledve, egyre több hasonló témájú írás jelenik meg, mely ezzel a témával foglalkozik.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Aki élt akkor, jól emlékezhet az Y2K néven elhíresült eseményre: annak idején az egész világot bejárta az a híresztelés, amely szerint 1999.12. 31-én 23:59-kor mindennek vége, mivel állítólag a számítógépek nem tudnak átállni a 2000-rel kezdődő időszámításra (át tudtak).

Később 2012-re vártuk egy ősi maja jóslatnak köszönhetően, hogy elérkezik a vég – hiába. Szerencsére. Nem kevés embernek okozott meglepetést a sikertelen jóslat, hiszen rengetegen voltak, aki félelmekkel és szorongásokkal készültek a világ utolsó napjaira, vagy éppen egy speciális feltétellel, amit csak ekkor lehet lejátszani. 

A covid járvány hatása

Azóta eltelt években sem kellett unatkoznunk: sokaknak a covid járvány adott okot aggodalomra, amikor is világszerte tömegek rettegtek attól, hogy a vírus rövid időn belül elpusztítja a Föld teljes lakosságát. De itt vagyunk, tehát ez is megdőlt. Az emberiség viszont nem akarja elengedni ezt a kérdést, és valami furcsa oknál fogva mindenki tudni akarja a választ: mikor lesz világvége?

A Föld marad, az emberek kihalnak

Hogy ez nem egészen elrugaszkodott kijelentés, ezt igazolja a Bristoli Egyetem munkatársainak a kutatása. A jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológiával, egy úgynevezett szuperszámítógéppel megállapították, hogy ki fog halni az emberiség. Az eredmény érdekében három területet vizsgáltak: a Föld éghajlatváltozását, a tektonikus lemezek mozgását, valamint az óceánok kémiájával és biológiájával kapcsolatos változásokat.

Ezeket összevetve kiderült, hogy a világ egészen másképp fog kinézni a jövőben, mint most

A tektonikus lemezek miatt a kontinensek elmozdulnak, és egy új szuperkontinenst hoznak létre, amely hármas csapáshoz vezet, így várhatóan drasztikusan megnő a napsütéses órák száma és az átlaghőmérséklet, míg a légkörben fokozódik a CO2 aránya. Az eredmény az ember számra egy élhetetlen környezet, a Föld azonban nem pusztul el ennek hatására.

A várható normál hőmérséklet 50 fok lesz, ami minden bizonnyal megpecsételi az emberiség sorsát, ugyanis a testünk nem tud tartósan alkalmazkodni egy ilyen forró klímához. Amennyiben ez mégis sikerülne, a tektonikus mozgások minden eddig álló épületet romba döntenek, és a termőföldnek is annyi. Érdekes módon a Bibliában is ez szerepel: A Föld nem semmisül meg, „megingathatatlan lesz az időtlen időkig, igen, mindörökké” (Zsoltárok  könyve 104:5)

Öröm az ürömben

A jó hír, hogy minderre várhatóan csak 250 millió év múlva fog sor kerülni, vagyis még vásárolhatunk tartós tejet. Illetve azok is megnyugodhatnak, akik azon ércelődnek, hogy már csak évek kérdése, és a klímaváltozás elsöpör minket a Föld színéről. Bár a 250 millió év valóban távolinak tűnik, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Föld erőforrásai valóban végesek, és nem hiába lett égető kérdés a klímavédelem. Ez még csupán a figyelmeztetés, ami a jelent illeti, készüljünk rá, hogy egyre több környezeti katasztrófa vár ránk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában