2024.01.15. 16:00
A naspolya tele van vitaminnal, csonterősítő, gyulladáscsökkentő
Az almán kívül – így a téli időszakban – kevés hazai gyümölcs van az üzletekben, piacokon.
Az év utolsó gyümölcse a naspolya.
Fotó: Frank Yvette
A kevesek közé tartozik a naspolya, melyet már november végén, december elején leszedtünk a fákról, bokrokról, de így januárra érik be.
A naspolya nem kifejezetten szép gyümölcs, nem lehet frissen fogyasztani, és ősz végére – leszedés után, utólag – érik be igazán. A naspolya a rózsavirágúak rendjébe tartozik, az alma, a birsalma és a körte rokona, feltehetőleg Közép-Ázsiából származik.
Hazánktól északra ritkán fordul elő, mivel kis termetű fája a meleget kedveli, ennek ellenére nagyon jól tűri a telet. A naspolyafát vagy bokrot mutatós lombkoronája miatt gyakran ültetik parkokba, kertekbe dísznek. Tolnában egyre népszerűbb, hiszen a fák, bokrok formája mediterrán hangulatot idéz.
Maga a gyümölcs tele van vitaminnal, majdnem az összes B-vitamint tartalmazza. Megköti a vastagbélben lévő mérgező anyagokat, így segít megőrizni a vastagbél nyálkahártyájának egészségét. Vas, réz, kalcium és mangán is van benne, és nagyon sok C-vitamin. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott, és ezen kívül még csonterősítő, gyulladáscsökkentő hatása is van.
Májusban kezd virágozni, a gömbölyű gyümölcs október végére érik be. A naspolya magja is felhasználható, a belőle készült főzet vesekő hajtására alkalmas. Magas pektintartalmának köszönhetően készíthetünk belőle lekvárt, zselét, a birsalmához hasonlóan sajtot, gyümölcslevet – lágy húsa miatt befőzéshez könnyen felhasználható.